I ett tufft ekonomiskt läge med hög inflation och höjda bolåneräntor har tendensen under årets första kvartal varit tydlig: Tillväxten av nya företag i Sverige har minskat stadigt. Men nu har ett trendbrott skett.

Under maj månad ökade nämligen antalet företag – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 0,13 procent, vilket motsvarar 1 339 nya företag*. En stor ökning jämfört med föregående månad då enbart 85 nya företag tillkom. Under samma period förra året var motsvarande siffra 2 769 nya företag, en ökning då med 0,27 procent.

– Det mesta tydde på att den negativa utvecklingen skulle fortsätta synas i statistiken. Men i stället verkar näringslivet delvis återhämtat sig – åtminstone sett till att tillväxten av nya företag vände upp igen. En något överraskande men glädjande utveckling. Även om uppgången inte är lika stor som fjolåret är det positivt att människor känner att det fortfarande går bra att starta och driva egna företag i en lågkonjunktur, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.

Alla regioner ökade i antal företag under maj förutom Västerbottens län och Västernorrlands län. Västernorrland hade nolltillväxt och Västerbotten var den enda regionen som hade negativ tillväxt på 0,24 procent.

Västra Götaland, Kalmar och Gotland går starkast fram under föregående månad. Den största ökningen skedde i Västra Götaland med 0,26 procent, följt av Kalmar (0,19 procent) och Gotland (0,18 procent).

Sammanställning per region:

Region

Tillväxt maj 2023 (registrerade - avregistrerade)

Västra Götalands län

0,26%

Kalmar län

0,19%

Gotlands län

0,18%

Jämtlands län

0,17%

Hallands län

0,17%

Östergötlands län

0,16%

Västmanlands län

0,16%

Skåne län

0,16%

Blekinge län

0,15%

Stockholms län

0,11%

Uppsala län

0,10%

Södermanlands län

0,10%

Värmlands län

0,09%

Dalarnas län

0,08%

Gävleborgs län

0,08%

Norrbottens län

0,05%

Jönköpings län

0,02%

Örebro län

0,01%

Kronobergs län

0,01%

Västernorrlands län

0,00%

Västerbottens län

-0,24%

*Det kan förekomma en viss eftersläpning av statistiken mellan olika månader. Det kan handla om att företag som avregistrerats kan bakåtdateras, där exempelvis en konkurs registreras i Bolagsverkets register i maj, men själva konkursen är avslutad i april. Då sätts april sedan som avregistreringsdatum. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.