Resultaten visar att 27 % av företagen har utsatts för konkurrens från kriminella aktörer, medan 22 % är osäkra på om de har blivit påverkade, vilket tyder på en betydande osäkerhet kring den kriminella ekonomins omfattning. Företagen rapporterar att de kriminella aktörerna använder sig av ekonomisk brottslighet, såsom skattebrott och penningtvätt, samt arbetslivskriminalitet, som svart arbetskraft och lönedumpning, skriver Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, uttrycker stor oro över utvecklingen:

– Att många företag tvingas konkurrera med kriminella aktörer genom svart konkurrens är ytterst oroande. Om utvecklingen tillåts fortsätta riskerar den att sprida sig i näringslivet och samtidigt göda gängbrottsligheten, säger Erfelt.

Rapporten visar även att vart sjätte företag i regionen anser att deras tillväxt redan har hämmats av den kriminella ekonomin. För att vända trenden efterlyser Stockholms Handelskammare kraftfulla och samordnade insatser från samhällets alla aktörer.

– Den ekonomiska brottsligheten är en viktig motor för de kriminella gängen. För att komma åt roten av problemet krävs kraftfulla och samordnade insatser från hela samhället, avslutar Erfelt.

Rapporten understryker behovet av ökat samarbete mellan företag, myndigheter och samhället i stort för att bekämpa den kriminella ekonomins framväxt.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.