Det råder fortsatt besvärliga tider för Sveriges företagare. I februari fortsatte konkurserna i Sverige att öka. Under månaden gick 542 företag i konkurs jämfört med 449 konkurser i februari 2022. En ökning med 21 procent.

– Det höga konkurstrycket fortsätter även om februari inte nådde upp till januari månads höga nivå då antalet konkurser ökade med otroliga 61 procent, säger Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna i Malmö.

– Många företag har det fortsatt kämpigt eftersom man brottas med ökade kostnader på en orolig marknad med vikande försäljning. Att det råder besvärliga tider visas också genom att antalet lagda varsel om uppsägning är omfattande.

Särskilt hårt utsatta är restaurangbranschen samt byggsektorn där nyproduktionen minskat drastiskt mer eller mindre över en natt. Nytt är också att situationen för handeln förvärrats då konsumenterna minskar sina inköp.

– Att det råder dystra tider och liten framtidstro visas också av att antalet nystartade företag störtdök under februari jämfört med februari förra året, fortsätter Karl Stjerna.

Sammantaget startades det 3 802 nya företag i februari i år jämfört med 5 711 samma månad 2022. Det rör sig alltså om en minskning med 33 procent.

En enskild månad säger inte så mycket men sett över flera månader har antalet nystartade företag konstant minskat.

- Vi kan konstatera att Sveriges företagare har det fortsatt tufft. För sjunde månaden i rad ser vi ökade konkurser. Även om februari inte uppvisar fullt så kraftig uppgång som tidigare månader, är det trots allt högsta siffran på 10 år. Framförallt beror uppgången på ökade kostnader och minskad efterfrågan, konsumenterna håller igen i sin konsumtion, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Totalt finns 742 000 verksamma aktiebolag i Sverige idag. För tio år sedan var motsvarande siffra 450 000 aktiebolag.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.