Sofie Marhaug (Rødt) nominerar Julian Assange till Nobels fredspris. Genom att ge Nobels fredspris till Julian Assange sänder Nobelkommittén ett tydligt budskap om att vi inte accepterar dubbelmoral, säger Sofie Marhaug (Rødt) till den norska tidningen Dagbladet.

Julian Assange har bland annat avslöjat krigsbrott utförda av väst i krigen i Irak och Afghanistan. Han har suttit fängslad i det brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh sedan 2019. USA vill ha honom utlämnad för spioneri.

- Om vi vill undvika krig måste vi känna till sanningen om de skador krig medför. Assange har avslöjat tortyr och omänskligt beteende mot krigsfångar. Han förtjänar fredspriset, säger Marhaug till Dagbladet.

- Assange borde hyllas för sitt bidrag till freden, men han upplever snarare grov politisk förföljelse. Västvärlden ropar högt när andra länder beter sig så, men önskar ingen uppmärksamhet när det sker inom vår sfär. Genom att ge fredspriset till Assange sänder Nobelkommittén ett tydligt budskap om att vi inte accepterar dubbelmoral, fortsätter Marhaug.

Alla stortingsrepresentanter har möjlighet att nominera till utmärkelsen.

Politisk fånge

Julian Assange som grundade Wikileaks publicerade 2010 stora mängder hemligstämplat material, delvis i samarbete med tidningar som brittiska The Guardian och amerikanska New York Times. Dokumenten avslöjade påstådda amerikanska krigsbrott, men Assange kritiserades också för att sätta soldaters liv i fara.

Fallet är återigen aktuellt då det i dagarna återupptas. Om han utlämnas till USA riskerar han 175 års fängelse.

Se även: Detta anklagas Julian Assagne för


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.