Wikileaks medgrundare Julian Assange har erkänt sig skyldig och uppgörelsen avslutar en nästan 15 år lång internationell strid om hans åtal. Detta sedan Wikileaks bland annat avslöjat krigsbrott, känsliga amerikanska militärdokument och krigsloggar, främst med kopplingar till kriget i Irak och i Afghanistan.

Wikileaks avslöjade även Hillary Clintons mejlskandal och har publicerat en rad bevis på korruption och krigsbrott utförda av stater runt om i världen.

Assange, 52 år gammal, ska på onsdag framträda vid en domstol i Marianerna, ett amerikanskt autonomt territorium i västra Stilla havet. Där kommer han att erkänna sig skyldig och slippa ett potentiellt långt fängelsestraff.

"Detta är resultatet av en global kampanj som omfattade gräsrotsorganisatörer, pressfrihetskämpar, lagstiftare och ledare från hela det politiska spektrumet, ända upp till Förenta nationerna. Detta skapade utrymme för en lång period av förhandlingar med USA Justitiedepartement, vilket ledde till ett avtal som ännu inte har formellt avslutats. Vi kommer att ge mer information så snart som möjligt.

Efter mer än fem år i en 2x3 meters cell, isolerad 23 timmar om dagen, kommer han snart att återförenas med sin fru Stella Assange och deras barn, som bara har känt sin far bakom galler.

WikiLeaks publicerade banbrytande berättelser om korruption inom regeringar och kränkningar av mänskliga rättigheter, och höll de mäktiga ansvariga för sina handlingar. Som chefredaktör fick Julian betala ett högt pris för dessa principer och för folkets rätt att veta", skriver Wikileaks på X.

Wikileaks medgrundare återvänder därmed till sitt hemland Australien.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.