Argentinas nya president heter Javier Milei. Det blev klart i natt efter det att motståndaren Sergio Massa erkänt sig besegrad. När 99,4 procent av rösterna var räknade hade Milei 55,7 procent av rösterna och Massa 44,3 procent.

I svensk press och utländska media benämns han ofta som en populist, högerextremist och "Argentinas Donald Trump", som pratar om konspirationsteorier som folket lurats att tro på. Själv kallar han sig libertarian, i vissa fall anarkokapitalist, och han leder partiet La Libertad Avanza (Friheten går framåt).

Argentina har stora problem med korruption, fattigdom och hög arbetslöshet och Javier Milei har lovat att dra ner på statens kostnader och bland annat stänga centralbanken. Han vill göra Argentina till det enda som land som på allvar tar kampen mot socialismen.

Milei har flera gånger attackerat den politiska klassen som han anser har berikat sig på folkets bekostnad. I hans segertal sa han att "idag är det slut på dekadensen".

"Argentinas situation är kritisk. De förändringar vårt land behöver är drastiska. Det finns inget utrymme för gradvis förändring, inget utrymme för ljumma åtgärder", uttryckte han medans han anhängare skanderade "Frihet, frihet!".

Milei blir insvuren som president 10 december.

Vill du bilda dig en egen uppfattning om vem Argentinas ny president Javier Milei är, så kan du kolla på denna intervju med Tucker Carlson.

Vad är libertarianism?

Libertarianer anser att frihet är det viktigaste värdet. Framförallt frihet från politik och frihet från tvång. Libertarianen menar att alla vill ha frihet för sig själva, men libertarianen försöker också skydda och utvidga andras frihet.

Libertarianen tror på att fria individer kan och vill skapa en mer rättvis, mer välmående, säkrare och bättre värld för alla.

Inom libertarianismen förkastas vanligtvis den traditionella höger-vänster-skalan.

Några kända libertarianer

  • Clint Eastwood, skådespelare
  • Ron Paul, tidigare presidentkandidat
  • Rand Paul, amerikansk senator och son till till Ron
  • Kurt Russell, skådespelare
  • Thomas Sowell, författare och ekonom


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.