Företagare i landet vittnar om att arbetslösa tackar nej till tjänster för att skillnaden mellan att arbeta och att gå på bidrag är för liten. Det berättar bland annat Eva Dunér, som driver flertalet McDonalds-restauranger i Göteborg.

I andra tillfällen handlar det om att det är så dyrt att pendla till jobbet att man tackar nej till tjänster man har kompetens för och hellre väljer ett lågavlönat jobb närmare hemmet. Det säger Maud Spencer, vd på Svalson, en industri med produktion i Luleå och Piteå.

För att göra det lönsammare att arbeta efterfrågar företagare sänkta arbetsgivaravgifter och mindre generösa regler kring a-kassan. 


Artikeln i sin helhet kan du läsa i Tidningen Näringslivet:
Företagarnas larm: Anställda säger upp sig – för dyrt att jobba

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2022-09-15 21:25
Att företagare i landet vittnar om att arbetslösa tackar nej till tjänster för att skillnaden mellan att arbeta och att gå på bidrag är för liten, är en myt som inte blir mera sann för att den upprepas.
Att problemet skulle lösas om bidragen minskas är också ett påstående utan grund.
Jag vill rekommendera företagare som vill påverka snedbalansen med att höja lönerna. Klarar man inte att betala löner till folk som hjälper till på restauranger en lön som ligger över den s.k. riksnormen: t.ex. 3588 kronor för en individ som bor i ett 5-personershushåll, så bör man allvarligt omvärdera sin kompetens.
Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.