Nya innovationer kommer ständigt och ett hett ämne är energifrågan och hur mänskligheten ska kunna lagra energi i batterier. Här menar flera forskare att hampa och hampabatterier kan vara lösningen.

Finns det något hampa inte kan göra?

Hampa som material är spännande då det har så många användningsområden. Kläder tillverkade av hampa är fyra gånger starkare än bomull plus att materialet erbjuder en rad andra fördelar som till exempel förhindrar dålig lukt, behåller färgen längre och endast kräver 1/20 av det vatten som krävs för att odla bomull.

Byggmaterial gjorda av hampa ger stabilitet, isoleringsfördelar och en bättre inomhusmiljö.

Fler användningsområden för hampa är papper, biodiesel, mat, medicin samt ett alternativ till plast.

Och nu testas och utvecklas alltså även batterier gjorda av hampa.

Hampabatterier vs litiumbatterier

Litiumjonbatterier är idag den vanligaste typen av batterier i till exempel bilar. Men litium är dyrt att framställa, trots att nya fynd av litium görs regelbundet.

Grafen används också allt mer i batterier och många menar att det förbättrar de elektriska egenskaperna ännu mer än litium.

Ett team av amerikanska och kanadensiska forskare har utvecklat ett batteri av hampabastfiber som kan användas i bilar och elverktyg. Hampafiber är växtens innerbark vilket vanligtvis hamnar på soptippen.

Vid tester med hampabatteriet i jämförelse med litiumjonbatteri fann man att det presterade åtta gånger bättre och hade högre konduktivitet då det ledde ström bättre oavsett temperatur. Detta är kanske en av de främsta fördelarna med hampabatteriet då litiumbatteriets möjliga energiuttag kraftigt minskar vid låga temperaturer och minusgrader.

I en annan studie jämförde man prestanda mellan hampa- och grafenbatterier och kom fram till att hampa liknar grafenbatterier när det gäller vikt och energilagring, men att tillverka batterier av hampa vara betydligt mer ekonomiskt.

En annan undersökning visar att hampabatterier är 200 gånger billigare att producera än vanliga batterier.

Finns det någon nackdel med hampabatterier?

En nackdel med hampabatterier är att de inte kan lagra energi lika länge som litiumbatterier. Ett annat problem ligger i tvister kring lagligheten av industriell hampaodling. Ett hinder för storskalig hampaproduktion i USA är myndigheternas ihärdighet att samla in och förstöra alla cannabisplantor som potentiellt farliga droger.

Vi kan se samma tendenser i Sverige där polisen har förstört odlingar av industrihampa trots att företagen haft tillstånd att odla.

Så för att kunna lyfta fram hampa som ett bra alternativ i både batterier och andra tillverkningsområden behöver synen på plantan förändras.

Kanske då, kan hampabatterier visa sig vara just det den politiskt skapade och påhejade elektrifieringen behöver.

Se även: Så kommer du igång med odling av hampa

Lästips: Slutet för elbilen meddelar Toyota - ammoniakmotor tar över


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.