I ett stort rättsfall går Europeiska unionen ut som segrare i kampen mot techgigiganterna Apple och Google. EU:s högsta domstol i Luxemburg stödjer ett skattekrav på 13 miljarder euro för Apple, samtidigt som Googles böter på 2,4 miljarder euro för att ha missbrukat sin marknadsdominans också fastställts, rapporterar Bloomberg.

Beslutet att kräva Apple på miljardbelopp grundar sig i ett domslut från 2016 som fastslog att Irland gett företaget olagligt statligt stöd genom att tillhandahålla selektiva skattelättnader. Google, å sin sida, har anklagats för att ha utnyttjat sin dominans inom sökmotortjänster genom att gynna sina egna produktlistor på bekostnad av konkurrenter.

Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, som snart lämnar sitt uppdrag efter två mandatperioder, har varit drivande i målet. Hennes kamp har även riktat sig mot andra storföretag som Amazon och Fiat.

"Ingen står över lagen", har hon sagt i ett uttalande gällande Googles missbruk av sin marknadsdominans.

Vestager framhöll vikten av att visa europeiska skattebetalare att skatterättvisa kan uppnås, även när det gäller världens största företag.

Apples VD Tim Cook har tidigare kritiserat beslutet som ”totalt politiskt skräp” och uttryckt företagets missnöje med det EU domstol slagit fast. Även Google har uttryckt sin besvikelse över domen, men företagets tidigare försök att tillgodose EU krav på rättvis konkurrens hade liten inverkan på domslutet.

Domen mot Big Tech är ett steg framåt i EU:s strävan att reglera Silicon Valley-jättarnas beteende, en kamp som nu förstärks av den nya Digital Markets Act, som trädde i kraft förra året.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.