Beslutet att kräva Apple på miljardbelopp grundar sig i ett domslut från 2016 som fastslog att Irland gett företaget olagligt statligt stöd genom att tillhandahålla selektiva skattelättnader. Google, å sin sida, har anklagats för att ha utnyttjat sin dominans inom sökmotortjänster genom att gynna sina egna produktlistor på bekostnad av konkurrenter.
Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, som snart lämnar sitt uppdrag efter två mandatperioder, har varit drivande i målet. Hennes kamp har även riktat sig mot andra storföretag som Amazon och Fiat.
"Ingen står över lagen", har hon sagt i ett uttalande gällande Googles missbruk av sin marknadsdominans.
Vestager framhöll vikten av att visa europeiska skattebetalare att skatterättvisa kan uppnås, även när det gäller världens största företag.
Apples VD Tim Cook har tidigare kritiserat beslutet som ”totalt politiskt skräp” och uttryckt företagets missnöje med det EU domstol slagit fast. Även Google har uttryckt sin besvikelse över domen, men företagets tidigare försök att tillgodose EU krav på rättvis konkurrens hade liten inverkan på domslutet.
Domen mot Big Tech är ett steg framåt i EU:s strävan att reglera Silicon Valley-jättarnas beteende, en kamp som nu förstärks av den nya Digital Markets Act, som trädde i kraft förra året.