En ny undersökning visar att övergången till arbetslivet har varit svår för Generation Z. Enligt karriärplattformen Intelligent har ungefär 60 procent av företagen som anställde unga från denna generation i år redan sagt upp dem. Av de 966 undersökta företagen uppgav 75 procent att deras unga medarbetares prestationer var "otillfredsställande". Vanliga anledningar var brist på motivation (50 procent), professionalism (46 procent) och kommunikationsförmåga (39 procent).

Dessa resultat påverkar företagens planer för framtida rekryteringar. 15 procent av arbetsgivarna är osäkra eller planerar att inte anställa nyutexaminerade år 2025, med hänvisning till bristande förberedelser för arbetslivet och tidigare negativa erfarenheter.

Inte första generationen som möter problem

Även om Generation Z möter motstånd, är det inte första gången en ny generation har haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Millennials (födda 1980–1996) mötte liknande kritik när de började sina karriärer, men många har sedan dess klättrat på karriärstegen och nått ledande positioner.

Flera unga arbetstagare från Gen Z har delat med sig av sina erfarenheter och känner att de blir felaktigt bedömda. De menar att de är motiverade och engagerade, men att arbetsmarknaden är extremt konkurrensutsatt.

Flexibla och produktiva

Jamie Haerewa, VD för AgileHRO, menar istället att Generation Z är mycket produktiva och flexibla arbetstagare, särskilt för arbetsgivare som förstår deras värderingar. Hon menar att Gen Z, till skillnad från äldre generationer, är bättre anpassade till den osäkra framtidens arbetsmarknad och digitala arbetsliv.

– De är effektiva eftersom de använder teknologier som äldre generationer är långsamma att anpassa sig till. Ungdomarna i dag jobbar till och med snabbare än millennialerna, säger hon till tidningen Yle.

Generation Z förväntar sig att företag lever upp till sina ideal och erbjuder global rörlighet.

– Gen Z startade cancelkulturen. Om ett varumärke inte lever upp till sina löften, slutar de. Företagen måste vara attraktiva också på det sättet, menar Jamie Haerewa.

Haerewa framhåller vikten av autenticitet och flexibilitet för att locka unga talanger, och noterar att Singapore är särskilt framgångsrikt på detta område.

– Singapore lockar mest just nu, särskilt teknikföretag, tack vare sitt starka ekosystem för uppstartföretag. De har också många skattefördelar för företag.

Haerewas tips till arbetsgivare är:

  • Ta hänsyn till anställdas livssituation.
  • Förstå deras förutsättningar.
  • Ge stabila, men flexibla, ramar.

Se även: 10 mest attraktiva länderna för talangerna på arbetsmarknaden


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.