Enligt resultaten från undersökningen anser tre av fyra unga att Ung Företagsamhet bidrar till att skapa nya entreprenörer. Detta visar på vikten av organisationens arbete med att lyfta fram lokalt entreprenörskap.

"Ung Företagsamhet har arbetat med att lyfta fram vikten av lokalt entreprenörskap under många år och det är glädjande att unga verkar dela denna bild. Att enbart en av fem ser sig själva som entreprenör är dock något vi måste jobba med att öka," säger Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet.

För ICA är det av stor betydelse att lyfta fram entreprenörers roll i samhället. ICA-butikerna fungerar ofta som motorer i lokalsamhället och är den första arbetsplatsen för många unga svenskar. ICA Gruppen delade nyligen ut sitt årliga entreprenörspris för att betona denna viktiga roll.

"Vår grund är lokala entreprenörer som driver ICA-butiker runt om i Sverige. Alla ICA-handlare är egna företagare med ett starkt engagemang för orten där de verkar och ICA-butiken är ofta en knutpunkt på orten. Butikerna skapar lokala arbetstillfällen och stöttar lokala småproducenter," säger Nina Jönsson, vd för ICA Gruppen.

Många unga entreprenörer inspireras inte av föräldrar som är egenföretagare, utan av lokala entreprenörer i området där de växte upp. Skolan och den lokala miljön spelar därför en stor roll för att skapa framtida entreprenörer. Studien visar att påverkan blir större ju mer ungdomarna identifierar sig med sina förebilder.

Enligt undersökningen är en bra affärsidé, mer mod, ett bättre privatekonomiskt läge och ett större kontaktnät de främsta faktorerna för att få fler att bli entreprenörer. Allt detta utvecklar unga genom Ung Företagsamhet, vilket visar på behovet av att fler elever får chansen att driva UF-företag redan i grundskolan.

"Vi behöver också lyfta fram olika förebilder för att vidga begreppet och bilden av en entreprenör ytterligare. Det kan till exempel både vara kända tech-profiler och den lokala ICA-handlaren eller hantverkaren," säger Tove Jarl.

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som arbetar för att ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.