År 2020 satte Hans och Marcus Frisk upp ett smidesstaket på sin industrifastighet för att ersätta ett gammalt, rostigt trådstängsel. En betongsockel som skyddar staketet vid snöröjning och försvårar för tjuvar blev dock en stötesten för kommunen, som menade att hela konstruktionen skulle betraktas som en mur och därmed krävde bygglov. Trots att sockeln var under 50 centimeter, vilket enligt Marcus Frisk inte skulle kräva bygglov, krävde kommunen att konstruktionen skulle tas bort, skriver Företagarna.

Överklaganden och rättsliga prövningar

Företagarna överklagade Gävle kommuns beslut till både länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen, men fick inte gehör. Den sista vändningen kom när Mark- och miljööverdomstolen meddelade att de inte skulle ta upp fallet för prövning, vilket innebär att kommunens beslut står fast.

– Det är synd att vi inte fick prövningstillstånd, men nu är det bara att acceptera situationen. Vi har tagit ner staketet från betongsockeln och ställt det strax bakom, säger Marcus Frisk.

"En pyrrhusseger för Gävle"

Kommunens samhällsbyggnadsnämnds ordförande, Anders Ekman (C), kommenterade domen till Gefle Dagblad och menade att beslutet visar att kommunen hela tiden haft rätt. Men Marcus Frisk ser det annorlunda:

– Om det här är en seger för kommunen så är det en riktig pyrrhusseger. Så mycket arbete, skattepengar och dålig publicitet för ett ärende de kunde ha lagt åt sidan, säger han.

Olika lagtolkningar

Frågan om bygglov har delat uppfattningar bland Sveriges kommuner. Enligt Marcus Frisk har flera samhällsbyggnadsansvariga från andra kommuner hört av sig och ifrågasatt Gävles agerande. Han menar att Gävle har tolkat lagen strängt, medan andra kommuner hanterat liknande fall annorlunda.

Även om staketet nu är nedmonterat, står den omtvistade betongsockeln kvar. Enligt Hans och Marcus är problemet ännu inte helt löst, men de har uppfyllt kommunens krav och inväntar nu vidare besked. De uttrycker frustration över de hundratals arbetstimmar som gått åt i processen, men understryker att det var viktigt att stå upp för sin sak.

– Man måste ibland sätta ner foten och säga ifrån, säger Marcus Frisk.

Vi kontaktade Anders Ekman på Gävle kommun som kommenterade:

 Det är mycket i plan- och bygglagen som jag skulle vilja förändra i en liberalare riktning. Men det är bara riksdagen som kan ändra lagen. När vi sysslar med myndighetsutövning så följer vi den lag vi har, och inte den vi önskar att vi hade.


Gör din röst hörd

Har du kommit i kläm och anser att din kommun eller en myndighet handlat fel? Vi vill höra din berättelse. Hör av dig till oss här.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.