Det är finansmarknadsminister Max Elger som ligger bakom förslaget om skärpta identitetskrav vid fakturaköp online med målet att hindra bedrägerier. Om en konsument vill handla av ett företag på nätet idag kan det räcka med att lämna enstaka personuppgifter för att ingå avtal om fakturaköp – det är detta som förslaget vill hindra. Det har visat sig vanligt att bedragare beställer varor i andra människors namn.

I förslaget återfinns bland annat tvåstegsautentisering på samma sätt som vid andra betalningar. Företag kommer inte längre att få släppa igenom köp på faktura över nätet utan att köparens identitet har säkerställts med bank-ID eller tvåstegsautentisering. Det lagförslag som nu är ute på remiss har utarbetats under två månader på finansdepartementet och via samtal med företrädare för betaltjänstbranschen samt Bankföreningen och Svensk Handel.

Enligt Brottsförebyggande rådet uppgår nätbedrägeri till 15 000 per år, fakturaköp inräknat.Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.