Kom ihåg skyldigheten att underrätta Skatteverket när du anställer en medborgare från land utanför EU.

Massflyktsdirektivet aktiverat för Ukraina från 24 februari

Massflyktsdirektivet ger en flykting rätt att arbeta i Sverige och att få omedelbart skydd med tidsbegränsat uppehållstillstånd. Det finns dock vissa regler som arbetsgivaren behöver rätta sig efter. Om den ukrainska medborgaren ska kunna anställas och arbeta här måste han eller hon anmäla sig för registrering hos Migrationsverket mot uppvisande av ukrainskt pass. Det kan numera göras digitalt.

Företagets ansvar

När en flykting beviljas uppehållstillstånd baserat på massflyktsdirektivet får man ett UT-kort (uppehållstillståndskort) för tillfälligt skydd. Kontrollera att UT-kortet och den du ska anställa är samma person och ta en kopia av det. Spara alltid dokument som är bevis för att personen har tillstånd att ta anställning i Sverige. Du ska behålla dokumenten under hela anställningstiden och 1 år efter anställningstidens upphörande.

Som arbetsgivare sänder du in ett underrättelsedokument till Skatteverket. Säkerställ också att en anmälan om preliminär A-skatt skickas in. Om företaget har ett kollektivavtal ska detta också tillämpas på flyktingen från Ukraina.

Kompetenskartläggning

De ukrainska flyktingar som inte har en anställning planerad kan få hjälp av Arbetsförmedlingen. Det går utmärkt att söka jobb på egen hand om man så önskar, och så fort man registrerat sig som arbetssökande kan man få ett planeringssamtal och en kompetenskartläggning.

Här finns mer information om företagets ansvar i egenskap av arbetsgivare.

Är du nystartad och vill anställa från Ukraina?

Nystartad i Migrationsverkets termer betyder att verksamheten existerat kortare tid än ett år. Då gäller särskilda krav för att anställa en medborgare från ett land utanför EU. Man ska följa de regler som gäller för företag men också kunna bevisa att man kan garantera lönen för den arbetssökande.

Om företaget är nystartat och registrerat i ett land som ligger utanför EU men har delar av verksamheten i Sverige behöver företaget ha registrerat en filial här. Denna filial ska ansvara för anställningsvillkoren och registreras via Bolagsverket. För mer info, klicka här.

Korrekta försäkringar

Om din nya ukrainske medarbetare ska kunna få tillstånd att arbeta i Sverige behöver du i egenskap av arbetsgivare teckna flera försäkringar för att kunna anställa. Detta är trygghetsförsäkring, tjänstepensionsförsäkring, livförsäkring och sjukförsäkring. När detta är klart kan du anställa din nya medarbetare. Tänk på att om du vill förlänga arbetstillståndet vid ett senare tillfälle måste den anställde redan ha haft dessa fyra försäkringar under den tid han eller hon haft arbetstillstånd. Du ska kunna bevisa datum för tecknandet. 

Om du anställer en person som vistas i landet kort tid, under ett år, har denna person inte rätt till sociala förmåner på samma sätt som de som bor här. Tänk på att det då är viktigt att det finns en försäkring för kostnadstäckning för t ex olycksfall eller sjukdom.

Regeringen uppmanar till att anställa ukrainska flyktingar, läs mer här.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.