Svenska företag drabbades hårt av pandemin och en del av detta berodde på myndigheternas covidrestriktioner och höga sjuktal. Många företag tvingades att gå i konkurs eller genomgå en rekonstruktion. Enorma räddningspaket sattes in av folkets skattepengar men baksidan blev bland annat inflation, mångmiljardskulder och bedrägerier, meddelar SR.

Få eller inga liv räddades av restriktionerna

Nedstängningarna som påtvingades i Europa och USA hade en marginell effekt när det gäller att rädda liv, samtidigt som dessa lockdowns fick förödande effekter på samhället. Hög arbetslöshet och psykiskt lidande blev följden visar en studie från Johns Hopkins universitet.

Forskarna Lars Jonung, Jonas Herby och Steve H. Hanke kom fram till liknande resultat när de undersökte effekterna av lockdowns på överdödligheten under COVID-pandemin.

– Vår studie visar att lockdowns, dvs juridiskt tvingande nedstängningar av samhället, var en i stort misslyckad politik. De hade försumbara effekter på överdödlighet, men stora ekonomiska, sociala och politiska kostnader. Sannolikt utgör lockdowns det största policymisstaget i modern tid, säger Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi, verksam vid Lunds universitet.

Deras forskning mynnade ut i boken Did lockdowns work?

Författarna betonar de positiva effekterna av rekommendationer och frivillig anpassning, istället för hårda tvingande restriktioner.

Läxa att lära

Restriktionerna pågick ändå och nu sitter svenska företag med samlade skatteskulder på 45 miljarder kronor, rapporterade SR häromdagen.

– Att myndigheter hindrar människor och företag i sin vardag bör alltid ifrågasättas. Finns det dessutom inga bevis på att dessa inskränkningar har någon effekt är det riktigt allvarligt och inget annat än ett haveri, menar Patrik Nilsson, grundare av Företagande.se.

Av de 150 miljarder som svenska skattebetalare tvingades betala till EU:s coronafond går inga pengar till att stötta de skulddrabbade svenska företagen. Pengarna har istället omfördelats till bland annat grön omställning och social sammanhållning.

– Sverige kan trots dessa galenskaper känna lite lättnad då våra restriktioner var mindre långtgående än i många andra länder, påpekar Patrik Nilsson.

Se även: Läkemedelsindustrin skickar miljoner till svenska läkare


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2023-11-09 07:14
Tror inte att skattebetalarna fick betala. Gissar att någon byråkrat i Bryssel slog på datorn och debiterade kundfordringar med 150 000 000 000 kr (vad nu det blev i Euro) och någon byråkrat på Riksgälden samtidigt krediterade samma belopp på kassakontot för utbetalning till EU. Skatterna vi betalar varje månad gör inte mycket mer nytta än nedstängningarna, dvs mest är skatterna till skada för skattebetalarna. Ett 30 minuters besök hos en läkare kostar 2600 kr. Läkarna kostar alltså skattebetalarna 5200 kr/tim Tänk om man kunde fakturera sådan timpenning. Vad fan får vi för pengarna? Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.