Efter två dagars överläggningar visade det sig att 10 av 19 beslutsfattare stödde att sänka räntan med ytterligare en halv procentenhet. Trots detta varnade Fed-ordförande Jerome Powell för att dra slutsatsen att den nuvarande takten på sänkningarna skulle bli normen. Han uppmanade till försiktighet och betonade att kommande beslut kommer att baseras på ekonomisk utveckling och inflationsprognoser.

"Jag tror inte att någon ska titta på detta och säga: 'Åh, det här är den nya takten'," sade Powell vid en presskonferens. Han betonade att beslutet att sänka räntan reflekterar förtroendet för att en justerad penningpolitik kan bibehålla arbetsmarknadens styrka samtidigt som inflationen långsiktigt rör sig mot målet på 2 %.

Federal Reserve har tidigare fokuserat på att dämpa inflationen, men i sitt senaste uttalande pekade de på en ny balans mellan riskerna för sysselsättning och inflation. Kommittén är nu starkt engagerad i att maximera sysselsättningen samtidigt som inflationen hålls under kontroll.

Trots räntebeskedet reagerade marknaden med viss osäkerhet. S&P 500-indexet skiftade mellan plus och minus efter att inledningsvis ha nått en rekordnivå. Samtidigt förblev räntorna på tvååriga statsobligationer något lägre än innan beslutet.

Federal Reserve har betonat att framtida justeringar av räntan kommer att bero på kommande ekonomiska data och riskbedömningar. Samtidigt varnar Fed för att inflationen fortfarande är något förhöjd och att jobbtillväxten har avtagit, vilket kan påverka framtida beslut.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.