"Vi måste minska den administrativa bördan inom lantbruket. Genomför förenklingsförslag och permanenta arbetet med förbättrade regelverk. Ta bort onödiga detaljregler och fokusera på målstyrning. Detaljregler leder till kontroll och felletande. LRF vill se ett myndighetsarbete för smarta regelverk och styrmedel som fokuserar på resultat."
Samtidigt lyfts lantbrukets roll som samhällsviktig verksamhet fram. Jord- och skogsbruket är grundläggande för Sveriges ekonomi och levererar inte bara livsmedel utan även förnybar energi, material och ekosystemtjänster. Skogsnäringen, som sysselsätter cirka 140 000 personer, bidrar dessutom till att hålla landsbygden levande.
Ett annat centralt tema i rapporten är beredskap och skydd mot vilt. Mikaela Johnsson poängterar vikten av att stärka lantbrukets motståndskraft:
"Beredskap samt förbättrat stöd och skydd mot vilt idag för en bättre social hållbarhet imorgon. Fastställ att lantbruk är samhällsviktig verksamhet, och att vi behöver säkerställa att vi kan fortsätta producera mat under kris och krig. Stärk infrastruktur och lagerkapacitet för viktiga insatsvaror som foder, gödningsmedel och bränsle, för att minska beroendet av importerade insatsvaror. Inför toleransnivåer för viltskador och möjliggör snabb och effektiv skyddsjakt vid stora skador av vilt i skog och jordbruk."
Trots utmaningarna rapporterar Lantbruksbarometern att hela 97 procent av Sveriges lantbrukare är nöjda med sitt yrkesval. Dessutom upplever 88 procent att flexibiliteten i att driva eget företag är en viktig friskfaktor. Samtidigt pekar undersökningar på att många saknar socialt stöd och upplever obalans mellan arbete och fritid.
För att säkra lantbrukets framtid framhåller LRF behovet av ytterligare investeringar och finansiella lösningar såsom förenklade möjligheter till bankfinansiering. På så vis kan bönderna fortsätta att förse befolkningen med livsmedel och andra viktiga resurser, även under tider av kris.