De rödgröna tog nästan bort elskatten helt för de amerikanska företagen för att uppmuntra dem att bygga serverhallar i Sverige. Vi andra uppmanades att snåla med elen. Det skriver Expressens ledare.

”Vi uppmanar både företag, hushåll och myndigheter att spara el”, sa dåvarande energimarknadsminister Khashayar Farmanbar (S).

Samtidigt erbjöd alltså Socialdemokraterna under Mikael Dambergs ledning, betydande skattelättnader för elkostnader till de globala teknikjättarna.

Myndigheten Tillväxtanalys har granskat frågan och visar att skattesänkningen har kostat staten minst en miljard kronor samtidigt som det inte har inte blivit några ”organiska effekter” för ekonomin.

Men beslutet ledde inte bara till höga statliga kostnader. Amazons etablering, och med den kraftigt ökad elförbrukning, gjorde att ett kommunalt elbolag fick neka företag att etablera sig i regionen. Serverhallarna förbrukar mer el än hela Västerås.

Skattereduktionen är nu borttagen och kanske kan vi se slutet på detta fiasko.

"Nix. Mikael Dambergs dröm att leka affärsman med de amerikanska techkillarna riskerar att bli en långkörare. Tillväxtanalys varnar nämligen för att Sverige nu kan bli stämt för att ha brutit dealen med de amerikanska bolagen. En viktig lärdom går att dra av den här historien. När socialdemokrater med hybris får fritt spelrum kan det stå Sverige dyrt." avslutar Expressens ledartext.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2023-12-19 12:19
Vore det inte på sin plats att Socialdemokraterna betalar för sina felsteg.
Det kan inte vara rätt att vi som skattebetalare skall stå för kalaset
2023-12-19 10:50
Det finns ytterligare en negativ effekt som inte nämns i artikeln, den att el-kostnaden för svenska privatpersoner och företag givetvis har blivit högre under den period dessa elslukande anläggningar varit igång jämfört med vad det skulle varit annars. Lägre tillgång medför högre pris.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.