En oroande trend är att 17 procent av de konkursade bolagen hade skulder relaterade till skatteanstånd, vilket resulterade i en förlust på sammanlagt 237 miljoner kronor för staten under månaden. Henrik Jacobsson, VD på kreditupplysningsföretaget Creditsafe, påpekar att detta är den 19:e månaden i rad med negativ utveckling och att situationen är särskilt alarmerande för anställda som drabbas av följdeffekterna från konkurserna.

Den detaljerade analysen visar att konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen har ökat med 99 procent, konsultbyråer med 96 procent och byggbranschen med 84 procent jämfört med förra året. Även bilhandlare är hårt drabbade med en ökning på 78 procent i konkurser, där flera stora aktörer som Auto Lounge och elmotorcykeltillverkaren Cake har gått omkull.

En intressant aspekt är att 50 aktiebolag som gick i konkurs under månaden kan kopplas till Bolagsspecialisten, ett företag misstänkt för att sälja skalbolag till kriminella.

Även nyföretagandet har påverkats, med en minskning av nya aktiebolag till den lägsta siffran sedan 2019 för februari månad.

Situationen är särskilt prekär i Stockholm, där antalet konkurser ökade med 99 procent, och i Jönköping, som såg en ökning med 233 procent. Denna utveckling understryker vikten av försiktighet och grundliga kontroller för företag som hanterar skatteanstånd och nya affärsrelationer, för att undvika att hamna i en liknande situation.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.