Spåren efter politikernas nedläggning av fungerande kärnkraft börjar bli tydliga och Sverige står inför ett stålbad kommande år. Extra tydligt är effektbristen i Skåne.

– Situationen är väldigt oroande. De kommande åren kommer dessutom den energi vi får norrifrån i dag att försvinna till industriprojekt längre upp i landet, vilket innebär att vi måste producera vår egen energi eller bli helt importberoende, säger Jonathan Herrlin, affärsutvecklare på Invest in Skåne till tidningen TN.

Bristen på el påverkar inte bara svenska företag utan hela regionen då även utländska investerare riskerar att backa.

– Om man ska prata i klartext så är effektbristen förödande, både för att locka hit nya näringsidkare och för att våra företag ska kunna fortsätta växa. Vi ser att näringslivet väljer andra platser eftersom vi har svårt att leverera effekt till nya projekt, säger Anna Jähnke (M), som är ordförande i effektkommissionen till TN.

Enligt den sammanställning som Invest in Skåne har gjort har effektbristen i kraftnätet gjort att regionen har tappat möjligheter till etableringar som lett till över 4 500 förlorade årstidsarbetstillfällen.

Allt fler frågar sig om vi får se något ansvarsutkrävande för den ödesdigra förda energipolitiken.

Se även: "Vindkraft en garanterad förlustaffär"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.