Världens största digitala valuta nådde en toppnotering på 69 000 dollar innan den sjönk tillbaka till cirka 67 000 dollar under måndagen, den högsta nivån sedan den 31 juli, rapporterar Euronews. I euro nådde Bitcoin över 64 000 euro kortvarigt på måndagen innan den återvände till drygt 62 300 euro på tisdagsmorgonen.

Bitcoins pris ligger nu bara 8 % under sitt rekord på 73 000 dollar (64 700 euro) som sattes i mars, då optimism kring godkännandet av en spot Bitcoin ETF och förväntningar på en stor Bitcoin-halvering i april drev fram ett marknadsrally.

Trump-effekten

Den senaste prisuppgången tillskrivs främst "Trump-trade", där marknaderna spekulerar på en potentiell vinst för Donald Trump i det kommande presidentvalet. Trump har uttalat sig positivt om kryptovalutor och lovat att göra USA till "kryptons huvudstad" samt utse en ny ordförande för Securities and Exchange Commission (SEC) som stöder innovation inom sektorn.

Trots spekulationerna varnar analytiker för att riskerna med att investera i Bitcoin nu kan överväga de potentiella vinsterna. Michael McCarthy, marknadsstrateg och CCO på moomoo Australia, påpekar att även om Trump har tilltalat kryptosfären, finns det inga konkreta policyutspel som motiverar den senaste prisuppgången.

Centralbankernas penningpolitiska lättnader har också spelat en nyckelroll i att driva upp kryptomarknaderna. Sedan Federal Reserve skiftade sin penningpolitik har Bitcoin historiskt sett tenderat att stiga under perioder av lättare monetära förhållanden. Stimuleringsåtgärder i Kina och förväntade räntesänkningar från andra större centralbanker har ytterligare stärkt marknadsoptimismen.

Trots att vissa analytiker tror att Bitcoin kan nå 100 000 dollar, varnar andra för att Trumps potentiella tullpolitik kan återigen skapa inflationstryck, vilket kan påverka kryptomarknaderna negativt.

År 2024 har hittills varit starkt för kryptovalutor, med Bitcoin upp 59 % hittills i år, och den globala makroekonomiska bakgrunden fortsätter att vara en viktig faktor för den pågående prisuppgången.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.