Sammantaget har 23 155 företag och organisationer (juni 2023) beviljats anstånd med att betala in skatter och sociala avgifter, enligt statistik som presenteras av kreditupplysningsföretaget Syna. Bland dessa finns 198 publika bolag.

– Totalt rör det sig om 44,8 miljarder kronor som ska betalas till den svenska statskassan. Pengar, moms och arbetsgivaravgifter, som många av företagen sannolikt fick anstånd med att betala in under pandemiåren, säger Karl Stjerna, VD för Syna.

En stor del av dessa miljarder kommer aldrig återbetalas eftersom många bolag som fått anstånd redan befinner sig på obestånd och sannolikt riskerar att gå i konkurs. 

– Så många som 47 procent av de 23 155 företagen har dessutom minst en betalningsanmärkning, vilket ökar osäkerheten ytterligare.

Vidare, av de drygt 23 000 företagen är något mer än 18 000 aktiebolag och av dessa har 3 398 anstånd som är större än 20 procent av deras omsättning, (18,7 procent). Dessa har tillsammans 12,3 miljarder i anstånd och risken är mycket hög att de inte kan betalas tillbaka. Närmare 5 procent av företagen har dessutom ett anstånd som är större än 50 procent av omsättningen.

Ett av de största anstånden i pengar räknat har Strawberry Holding AS med Choice Hotel och Petter Stordalen som ägare. Sammantaget för koncernen rör det sig om drygt 860 miljoner kronor. Andra koncerner med stora anstånd är Erlandssons Holding, Stureplansgruppen med moderbolaget Baldakinen, Åhléns, Viaplay Group och Soltech Energy.

– Noterbart är också att 338 aktiebolag med noll i omsättning enligt deras senaste bokslut fått 90 miljoner i anstånd. Man kan undra hur detta över huvud taget är möjligt?

Karl Stjerna är bitvis kritisk till hur den dåvarande regeringen hanterade frågan. Han vill inte gå så långt som att säga att politikerna drabbades av panik.

– Men något ditåt blev det. Trycket från den allmänna opinionen att göra något för att rädda företag och arbetstillfällen var givetvis högt, så mot den bakgrunden är det förståeligt att det blev som det blev. Om åtgärden var korrekt kan och bör diskuteras och även forskas om i framtiden.

Resultatet blev, menar Karl Stjerna, utan tvekan att många företag som egentligen inte var solventa utan redan konkursmässiga fick konstgjord andning, för att kunna hålla näsan över vattnet. Därmed överlevde de ytterligare en tid, vilket de inte skulle ha gjort under normala omständigheter. Konsekvenserna ses nu som delar av en allmän konkursvåg och flera försök till rekonstruktion.

– En annan konsekvens av möjligheten att få tillfälligt anstånd med skatter och arbetsgivaravgifter blev att annars välmående företag på så sätt kunde använda staten som ”bank”, och få avkastning på pengar som annars skulle betalats in till statskassan. å var det knappast tänkt att det skulle bli.

Bland de branscher som hade det särskilt bekymmersamt och där antalet ansökningar om anstånd är som störst återfinns bland annat besöksnäringen, transportsektorn, detaljhandeln, byggbranschen och inom tillverkningsindustrin. Flest företag med tillfälliga anstånd finns inte helt oväntat i de tre storstadslänen – Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län.

– Så här i efterhand måste man också våga ställa sig frågan hur effektiv åtgärden varit, men också om pengarna inte kunde ha gjort bättre nytta på annat sätt. Det handlar ju trots allt om mycket stora summor som gått förlorade och som fortfarande riskerar att aldrig bli återbetalda.

– Lärdomen från tidigare statliga stöd till företag och branscher i kris är att de inte gett särskilt goda resultat. Mycket tyder på att utfallet den här gången inte heller blir vad man nog förväntade sig från början, avslutar Karl Stjerna.

Se även: Företag har 45 miljarder i skulder efter covidhaveriet

Företagen med störst anstånd, 30 juni 2023:

1. International Automotive Group 1,272 miljarder Göteborg

2. Scandic Hotels 809 miljoner Stockholm

3. Åhlens 808 miljoner Stockholm

4. Serneke Sverige 528 miljoner Göteborg

5. Alstrom Rail 483 miljoner Västerås

6. Evidensia Smådjur 474 miljoner Stockholm

7. Adient Sweden 409 miljoner Göteborg

8. XXL Sport 361 miljoner Stockholm

9. Avonova Hälsa 304 miljoner Stockholm

10. Webbhallen Sverige 302 miljoner Stockholm

11. Perstorp 302 miljoner Perstorp

12. ProfilGruppen Extursion 265 miljoner Åseda

13. Veoneer 258 miljoner Vårgårda

14. Svea Renewable Solar 242 miljoner Stockholm

15. Viaplay Group 235 miljoner Stockholm

16. Holmgrens Bil 227 miljoner Jönköping

17. Nynas 197 miljoner Stockholm

18.Releasy Customer Management 197 miljoner Stockholm

19. SAS Ground Handling Sweden 190 miljoner Stockholm

20. RN Nordic 172 miljoner Stockholm

21. Alstrom Transport 170 miljoner Stockholm

22. BAB Bygg 166 miljoner Åstorp

23. Braathens Regional Airways 156 miljoner Stockholm

24. Hydro Extursion Sweden 156 miljoner Vetlanda

25. NetOnNet 135 miljoner Borås


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.