Under torsdagen tillkännagav finansminister Elisabeth Svantesson ett reformutrymme på 60 miljarder kronor i den kommande höstbudgeten. Sverige står inför betydande utmaningar då flera kritiska områden ska få sin beskärda del av resurserna. Enligt Svantesson är hög arbetslöshet och låg tillväxt några av de största problemen som måste lösas. Men även Sveriges inträde i NATO och den ökande kriminaliteten väntas kräva omfattande investeringar. Därtill finns stora behov av att stärka infrastruktur som vägar, järnvägar och elförsörjning.

Företagarförbundet, som representerar Sveriges småföretag, har redan riktat uppmaningar till finansministern om att prioritera jobbskapande åtgärder i småföretagen. Med fyra konkreta förslag vill förbundet se satsningar som kan få ner arbetslösheten och stimulera tillväxten. De argumenterar för att 4 av 5 nya jobb skapas i småföretag och att en sådan inriktning skulle leda till ökad skatteintäkt och därmed ytterligare reformutrymme i framtiden.

Förslagen som Företagarförbundet lägger fram inkluderar:

  • Tillväxtjobb – En modell som kombinerar deltidsanställning och kompetensutveckling för att gradvis öka arbetstiden till heltid över 18 månader. Modellen är tänkt att appliceras brett över alla branscher. Enkelt kan modellen beskrivas som ”lärlingsjobb” som redan funnits framgångsrikt i hantverksyrken i hundra tals år, skillnaden är att Tillväxtjobb skall erbjudas över alla branscher och tjänstenäringar och inte begränsas till fåtalet hantverksyrken, skriver Mats Assarsson i sin debattartikel.
  • Sänkning av arbetsgivaravgiften – Förbundet föreslår att den allmänna löneavgiften slopas, vilket skulle sänka arbetsgivaravgiften till en nivå som är mer i linje med andra jämförbara EU-länder.
  • Stabilisering av elpriser – Företagen behöver en stabil prismodell för el för att våga satsa på tillväxt. Detta kräver politisk handlingskraft snarare än finansiella resurser.
  • Slopande av sjuklöneansvaret för småföretag – För företag med 1-10 anställda vill Företagarförbundet se att sjuklöneansvaret tas bort för att minska rädslan för att anställa, särskilt personer med sjukdomshistoria. Med den slopad kommer många nya jobb att skapas, menar Mats Assarsson.

Med höstens budget i antågande kommer det bli en tuff balansgång för finansministern att tillgodose de många och skiftande behoven. Företagarförbundet hoppas dock att deras förslag kommer att prioriteras, då de menar att investeringar i småföretagen är den bästa vägen till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2024-08-30 10:11
Utöka växa-stödet till att omfatta 5 anställda i alla småföretag, se till så hela lönen kan gå på 10% arbetsgivaravgifter och ta bort de krångliga reglerna som skapar oförutsägbarhet.
Då kan man samtidigt slopa alla rot- och rutavdrag.
2024-08-29 11:36
Är väl förslag i rätt riktning. Sen som ett andra steg göra en halvering av alla skatter vilket skulle lösa många problem. Men det får vi drömma vidare om.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.