Rancho La Puerta, som är en av Nordamerikas första wellness-resorter, startades under en turbulent period i Szekelys och hennes make Edmonds liv under andra världskriget. "Vi hade inga pengar. Min man skulle åka till England, och när vi gifte oss skulle vi åka dit," berättar Szekely för CNBC Make It. "Men kriget kom och Edmonds amerikanska visum gick ut."

Edmond, som var en framstående hälsoprofessor, försökte förnya sina papper utan framgång. Paret flydde då till Mexiko, där de bosatte sig nära San Diegos gräns och hyrde ett Adobe-förråd som de omvandlade till grunden för Rancho La Puerta. Fokus låg på hälsa och fitness genom vegetariska måltider och träningsklasser.

Under åren har Szekely haft många olika roller på resorten, från chefskock till general manager och aktivitetsdirektör. Hon hjälpte även till att driva resortens gård för att ha färska grönsaker till måltiderna, en vana som ofta förekommer bland hundraåringar i så kallade "Blue Zones".


På gården odlas egna grönsaker som sedan fermenteras för maximal hälsoeffekt. Bildkälla: Rancho la Puerta

Idag leds Rancho La Puerta av Szekelys dotter, Sarah Livia Brightwood, som är resortens vd. Men Deborah är fortfarande aktivt involverad i verksamheten. "Vi har fantastiska talare varje kväll. Jag träffar presentatörerna varje tisdag för att veta vad våra gäster diskuterar," säger Szekely. "På onsdagar talar jag själv och på torsdagar träffar jag nya personer eller vänner. Jag arbetar tre dagar i veckan: tisdag, onsdag och torsdag."

Förutom sitt arbete på resorten, deltar Szekely i rotarymöten för att hålla sig uppdaterad om verksamheten. Hon är även en efterfrågad talare vid externa evenemang och hade nyligen ett föredrag inplanerat på sin 102-årsdag med sina närmaste vänner som gäster.

Centenärer som Szekely värderar starka sociala kontakter och tenderar att ofta skapa nya vänskaper. Hon betonar vikten av att ständigt lära sig nya saker. "Mina föreläsningar är Q&A, och jag måste vara kunnig för att hantera det varje onsdagskväll," säger hon. Vid vår intervju över lunch valde hon chili-blomkålspoppers eftersom hon ville prova något nytt.

"Det viktigaste är att ständigt lära sig," säger Szekely. "Jag läser allt. Jag läser det som intresserar mig, men jag läser första och sista stycket på det mesta för att få en allmän förståelse. Om det verkligen är intressant läser jag hela texten."

Fakta om Blue Zones

Blue Zones är områden i världen där människor lever längre och har bättre hälsa. Dessa regioner, identifierade av forskaren Dan Buettner, delar gemensamma livsstilsfaktorer som naturlig rörelse, starka sociala band och måttligt kaloriintag. De fem ursprungliga Blue Zones är Ikaria (Grekland), Okinawa (Japan), Sardinien (Italien), Nicoya (Costa Rica) och Loma Linda (USA). I Sverige finns en blå zon som tillkommit senare som sträcker sig från Öland, genom de mellersta delarna av Kalmar, Kronoberg och ner mot de östra delarna av Skåne.

Missa inte: Trädgårdsarbete är hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-05-28 17:13
Cool dam, bra text.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.