Jag läste en studie för några dagar sedan som väckte mitt intresse. Var tredje entreprenör känner sig ensam och blir därför utbränd utan att uppnå sina mål. Det här kan handla om ensamhet i arbetet eller i privatlivet. Många entreprenörer blir så uppslukade av sina affärsidéer att de jobbar ungefär 10-15 timmar per dag. Det här påverkar förstås deras privatliv och relationer med relevanta personer. Sen finns det andra entreprenörer som har det tufft i sina privatliv vilket kräver en massa energi från dem. Energi som de kunde ha spenderat på att förverkliga sina visioner.

Något som många framgångsrika entreprenörer berättar för mig är hur viktig deras omgivning har varit för deras goda resultat. Tack vare ett bra nätverk kunde de utveckla bättre produkter (vare sig det är varor eller tjänster), starta intressanta projekt, lära känna nya vänner och sprida sina idéer. I den här artikeln kan du ta del av några enkla tips som kan ge dig ett affärsnätverk som är guld värt.

1) Vem är du?

För att andra ska tycka att du är en intressant person att lära känna så behöver du tycka om dig själv. Du behöver vara medveten om dina styrkor och hur du kan hjälpa andra i din omgivning. Kom ihåg att något som är naturligt för dig är en stor tillgång för någon annan. Börja därför med att göra en mental inventering över ditt eget värde. Här är några saker som påverkar ditt mentala kapital:

 • Stöd från familj.
 • Stöd från vänner.
 • Stöd från framgångsrika personer inom affärsvärlden.
 • Goda kunskaper i svenska.
 • Goda kunskaper i engelska.
 • Dina personliga styrkor. (De hjälper dig att uppfylla din vision.)
 • Dina svagheter. (De hjälper dig att lära känna personer i samma sits och detta skapar samhörighet. Dessutom får du möjlighet att lära känna personer som hjälper dig att övervinna dina svagheter.)
 • Dator.
 • Telefon.
 • Tillgång till internet.
 • Utbildningsnivå (både teoretisk och praktisk).

2) Vad är målet med ditt nätverkande?

Du behöver skapa din vision av nätverkandet. Vilka personer skulle du vilja lära känna? Vilka är potentiella samarbetspartners? Vilka egenskaper vill du att personerna i ditt nätverk ska ha? Vad är det perfekta nätverket enligt din mening? Hur många nya människor vill du lära känna per vecka/månad/år?

3) Hur vill du nätverka?

Du behöver nätverka på ett sätt som passar din personlighet annars kommer du inte ha energi för att lära känna andra. Gör saker som du tycker är roligt. Gå exempelvis på olika tillställningar, småprata med människor som du möter i din vardag, tacka ja till fler fester och mingla på dessa. Har du svårt att komma på samtalsämnen? Läs rubrikerna i morgontidningen och ta upp ämnen som intresserar dig. Varning: ta inte upp samtalsämnen som religion eller politik i första hand.

4) Hur lång tid vill du nätverka?

Du behöver nätverka dagligen men frågan är hur lång tid du ska lägga på ditt nätverkande. Kom ihåg att framgångsrika nätverksbyggare avsätter en del tid och engagemang till att skapa nya och bibehålla gamla kontakter. Hur lång tid du ska investera i dina kontakter är ett val som ska passa dig men du behöver bestämma dig.

5) Vem kan lära dig att bli en bättre nätverkare?

För att skapa bättre kontakter så behöver du lära dig och inspireras av personer som är duktiga på att bygga relationer. Det finns böcker och föreläsningar inom kommunikation och nätverkande som du kan ta del av. Du behöver skaffa dig positiva förebilder som berättar hur de har gjort och som hjälper dig att komma igång. Kom ihåg att tacka de personer som hjälper dig med dina kontakter.

6) Börja nätverka

Nu är det dags för dig att ta första steget. För att bygga relationer och bli en bra nätverkare så behöver du öva. Då får du möjligheten till att kombinera det som du har lärt dig från andra med dina praktiska erfarenheter. Det här är din chans till att förbättra både dina färdigheter och självförtroende.

7) Organisera dina kontakter

Dina kontakter är som ett bankkonto som är öppnat av alla dina relationer. Värdet på ditt nätverkskonto påverkas av interaktioner mellan dig och dina kontakter. Organisera därför ditt nätverk så att du inte försummar eller glömmer bort viktiga kontakter. Se till att ni mailar varandra, pratar i telefon eller träffas med jämna mellanrum.

1 kommentarer
2021-08-25 19:34
Man kan börja på LinkedIn. Det gjorde jag och har idag 19000 kontakter. Sedan startade jag ett ekosystem för företagare som heter www.tribegroup.org där jag tog med de människor som jag ville jobba närmare med!
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.