"Stäng dörrar". Det är ett av de viktigaste råden som Linda Rottenberg, grundare av Endeavor, ger. Hon syftar förstås inte på köksdörrar eller liknande utan på att någon som startar och driver ett företag bör vara restriktiv med sin tillgänglighet.

Rådet kan verka "kallt", "drygt" och i Endeavors fall till och med motsägelsefullt. Endeavor sysslar (mycket framgångsrikt) med socialt entreprenörskap, bekämpning av fattigdom och av ekonomiskt utanförskap. Borde grundaren av en sådan rörelse inte prata mer i de "flower power"-termer som vi lärt oss att förknippa med 1960-talets hippierörelse? Att vi alla är “bröder och systrar och en enda stor familj som bor under ett enda stort tak...”?

Jessica Jackley (grundare av Kiva) verkade faktiskt nästan sätta i halsen av svaret om att “stänga dörrar”, när hon intervjuade Linda Rottenberg och frågade vad Rottenbergs viktigaste lärdomar var. 

– Dörrar kan alltid öppnas igen, förtydligade Linda Rottenberg, men fokus är extremt viktigt.

Videointervjun gjordes i samband med en kurs i “Global Social Entrepreneurship”, som Jessica Jackley leder. Stor tonvikt läggs på att uppmuntra studenterna att nätverka.

Linda Rottenbergs poäng bygger på lärdomar från ett vanligt misstag som görs både av nya entreprenörer och professionella chefer som varit med en tid. Det är att man lätt kan ramla in i viljan att "vara allt – och finnas till för – alla, alltid". Ändrar man inte på detta slutar det med att man "gör inget för någon". Kort sagt: Nätverka och var öppen och tillgänglig – på ett smart sätt.

För att lyckas bättre, genom att göra mer av sin tid, måste man bli bättre på "time management" och på att prioritera. En effektiv metod är att veta när man (åtminstone tillfälligt) måste "stänga dörrar" – och att våga göra det.

Snabbfakta om Endeavor och Linda Rottenberg:
Linda Rottenberg har examen från både Yale och Harvard och har hyllats av Time Magazine som en av vår tids 100 största innovatörer. Hon grundade Endeavor, en professionell ideell förening som sysselsätter över en kvarts miljon anställda och omsätter 70 miljarder kronor årligen.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.