De flesta tittar på vilka erfarenheter och kvalifikationer som finns i meritlistan när en ny chef ska rekryteras. Med rätt titlar där är det avgjort om personen är och lämplig för det aktuella uppdraget.

En bra chef för mig är mycket mer än en meritlista, en bra chef är en snäll chef. Jag tror dock att det är få, av de som aspirerar på en högre chefsposition, som lyfter in ordet snäll i sin CV. Jag har aldrig sett det! Varför? Risk att det förknippas med att vara mesig gissar jag. Att komma bakom meriterna som står staplade på varandra är viktigt. Vem är människan bakom titlarna?

En snäll person är inte mesig. För mig är det en människa som styrs av värderingar som vilar på respekt för andra, som är ödmjuk, generös och godhjärtat – en hygglig människa helt enkelt. Jag tror att du lätt kan få upp ansiktet på några snälla människor som du mött. Grattis om du ser ansiktet på din chef. Motsatsen är förödande, eller hemska tanke om det är du som är chefen och klampar på i storstövlarna.

Mer av Pernilla: Chefens viktigaste verktyg – öronen

Rannsaka dig själv. Skulle du vilja byta ut några av dina medarbetare till några bättre, några som gör sitt jobb, som inte gnäller så mycket, som är mer självgående, som tar initiativ, tänker själva osv. Har du till och med uttryckt till någon kollega, till din egen chef att ditt team inte fungerar? De blir aldrig bättre än sin närmaste chef.

Ganska vanligt att jag hör liknande, ofta köps ”besvärliga” medarbetare ut eller så flyttar man på människor pga att de är ”fel” person. En ny medarbetare börjar men allt förblir som tidigare.

Men det kan väl aldrig vara fel på människor. Som Petter Stordalen så klokt lyfte i sin ”jordgubbsfilosofi” när han var sommarpratare 2012. Använd det du har, bestäm dig för att bygga ditt eget framgångsrika team genom att använde de fantastiska medarbetare du har. Om du börjar tänka att de är fantastiska och behandla dem så, så lovar jag att de kommer överträffa alla dina förväntningar.

Se även: En bra chefs 5 viktigaste egenskaper

Kanske har du hört om när Google för några år sedan gjorde en stor undersökning om framgångsrika team, Projekt Aristotele. De kom fram till att psykologisk trygghet, pålitlighet, tydlighet, meningsfullhet och inflytande var svaret på varför vissa team lyckades.

Vilka människor som ingick var oviktigt. Det var känslan hos teamets medlemmar av tillfredsställelse på dessa 5 områden som var avgörande.

Och då tänker jag att, om inte chefen är där i sitt sätt att agera och visa vilka värden som är viktiga, då saknas förutsättningarna för teamet i övrigt. Så om du är chef - börja med att se dig själv i spegeln. Hur snäll är du?

Att du vet vart du ska tillsammans med ditt team, det ser jag som en självklarhet.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.