...utan hur du säger det och vilket kroppsspråk du använder.

Den största delen av vår kommunikation är icke verbal och sker genom kroppsspråk, tankeläsning, och hur vi säger saker. Vad vi säger är givetvis viktigt, men hur vi säger det är ännu viktigare. Genom att arbeta med hur du kommunicerar hanterar du affärsrelationer bättre, får bättre resultat och ökad effektivitet!

Vi människor tror ofta att vi blir bedömda för att vi säger smarta saker, detta är inte helt sant, det är snarare så att vi bedöms på ett omedvetet plan, långt innan.

Som en försvarsmekanism, gemensamt med alla djur, uppfattar vi omvärlden med våra fem sinnen. Vi jämför sedan omedvetet de intryck vi får med liknande personer vi träffat innan för att se om det är en person vi skall vara rädda för, känna oss hotade av, tycka om eller vara nyfiken på. Det är inget konstigt det är en naturlig reaktion. Den uppfattning vi får behöver förstås inte vara sann utan är endast en jämförelse med vad vi upplevt tidigare.

Sedan vår art av människa, Homo Sapiens, ställde sig upp för ca 200.000 år sedan har vi kommunicerat. Dock är det först under de senaste 80.000 åren som vi gjort det med talat språk. Innan dess var kommunikationen i form av tolkningar av kroppsspråk och läten. På samma sätt som vi människor kommunicerar med djur, eller små barn för den delen. Så hur kan vi kommunicera mer effektivt med dessa kunskaper? Du kan börja med att kommunicera med dig själv, med hjälp av din kropp.

Personkemi - hur du får vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder!

Snabbaste knepet att må bra och lyckas oftare - sträck på dig

Längd imponerar. Det visar styrka, lugn och erfarenhet för människor runt omkring. Vi får större respekt och anses vara trevligare att vara i närheten av ju starkare vi ser ut. Alla vill vara med en vinnare, ju fler starka personer det finns omkring oss desto tryggare känner vi oss.

Men det är inte bara för omvärlden du bör sträcka på dig det är lika mycket för dig själv. När du sträcker på dig skickar du en signal till nervsystemet som visar kroppen att “nu har jag styrka och kan klara vad som helst”. Tänk på motsatsen, en nedstämd eller nedslagen person visar bristande kraft genom att vara hopsjunken.

Så om du vill ha ett enkelt knep för att må bättre, uppfattas starkare, få människor att tycka du är cool att vara tillsammans med och bli snyggare – sträck på dig!!

Kropp och tal i samma språk

Psykologiprofessorn Albert Mehrabian menar att det mesta av det vi kommunicerar sker i det ”omedvetna” och utan att vi tänker på det. Vi är oftast noga med vad vi skall säga men vi glömmer bort att även kroppen kommunicerar till den andra personen. När kroppen och munnen inte pratar samma språk skapas förvirring, frustration och din kommunikation blir ineffektiv. I hans klassiska 7/38/55 visade Mehrabian att vi starkast förmedlar våra känslor öga mot öga med följande fördelning 7% är orden vi säger, 38% är tonläge och betoning och så mycket som 55% genom vårt kroppsspråk.

Tillhör du till exempel dem som ser en spindel och skriker ”akta!”, visar avsky eller rädsla? Om du gör det i sällskap av ett litet barn till exempel kommer de att ”tanka in” associationen av fara i sitt nervsystem då du med kropp och ljud kraftigt kommunicerat fara. Detta sätter grunden för hur de ser på spindlar i framtiden även om du med logik förklarar att dessa insekter inte är farliga. Om du å andra sidan säger, ”titta vilken spännande liten varelse på 8 ben” skapar du en annan association för detta barn mer kopplat till nyfikenhet och intresse. Våra rädslor är invanda beteenden som baseras på vad vi sett att andra göra. Det gäller inte bara rädsla, du påverkar givetvis din omgivning även genom vilket humör ditt kroppsspråk signalerar.

Om du är du sur eller glad, rädd eller arg smittar detta av sig.

Kroppsspråkstips

Det finns några saker du kan öva på att uppmärksamma enligt kroppsspråksexperten Jan Hargrave. Dessa tips är inga definitiva sanningar men ger oss viktig information som gör oss mer uppmärksamma på kommunikationen människor emellan.

Skaka hand:

 • Ett fast handslag indikerar självförtroende
 • Ett slappt handslag innebär att personen känner sig illa till mods
 • Nedåtvänd handflata visar makt och kontroll
 • Uppvänd handflata visar underdånighet.

Försvar:

 • Armarna korsade över bröstet, bister uppsyn, också tecken på oenighet
 • Stängda knytnävar (är också ett tecken på nervositet).
 • Korsade ben, som dessutom gör lätt sparkande rörelse indikerar även att personen är uttråkad eller otålig.

Öppenhet:

 • Öppna händer med handflator uppåtvända
 • Att öppna kavajen och ta av sig den
 • Armar och ben är inte korsade.

Misstänksamhet och hemlighet:

 • Vänsterhandsgester (även i närheten av ansiktet) kan associeras med oärlighet. Vänster hand är nämligen kopplad till höger hjärnhalva där vårt kreativa centra sitter.
 • Undvikande av ögonkontakt när någon talar för att man undanhåller något.
 • Kliande på näsryggen ofta med vänster pekfinger tyder på att man tvivlar på det du säger eller undanhåller något.
 • Att gnugga lätt bakom eller bredvid vänster öra med vänster pekfinger visar tvivel.
 • Det finns anledning att fråga vidare om du misstänker oärlighet, men utgå inte från att det alltid är fallet .

Ärlighet

 • Höger hand placerat över hjärtat.
 • Armar okorsade, handflator uppåt.
 • Direkt ögonkontakt.

Mer om kroppspråk och signaler och varför du ska förstå dem

1 kommentarer
2015-05-19 11:26
Man försökte i min barndom få mig att skriva med höger hand men jag ville något annat. Det var extra krångligt då för man skrev med bläck i skolan (stålpenna) Gaffel i vänster hand och kniv i den högra, sked i den vänstra medan högerhänta där flyttar hand. Mycket av vad jag gör sker med vänster hand så i mitt fall skullle alla som gör tvärtemot göra mig misstänksam.

Lars Arenander
Start av företag och ekonomistyrning samt utgivare av min bok KVINNA I STRID
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.