Samhället stod under pandemin inför en av de största prövningarna i modern tid. Nicholas Fernholm var en av personerna som fick uppleva det på nära håll då han våren 2020 var logistikchef på SLSO och med i framtagandet av Älvsjö fältsjukhus.

På mindre än två veckor lyckades man bygga ett fullt fungerande fältsjukhus med extra vårdplatser när krisen var som störst.

I den nya boken ”Handbok för oförutsägbarhet – Hur du kan bemöta en komplex och kaotisk värld” delar Nicholas med sig strategier och egna erfarenheter av att lösa komplexa problem.

Med avstamp i boken ger han här sina bästa tips till företag och organisationer att agera utifrån om något oförutsett skulle ske. 

1. Ta risker och testa hypoteser

Detta är vad Churchill menade med "Don't waste a good crisis". De som vågar hitta nya vägar, vågar testa nya idéer och tankar är de som växer i kriser, i stället för dem som blir svagare. Detta innebär också att vissa tester och hypoteser kommer misslyckas. För att våga misslyckas krävs nästa tips, och det är psykologisk trygghet.

2. Skapa psykologisk trygghet

Att våga ta risker utan rädsla för att man kommer straffas om det går fel. Det innebär att risk och psykologisk trygghet går hand i hand. Några beteenden som fostrar psykologisk trygghet är att vara tillgänglig och välkomnande, att visa brister, att höja fel som lärande och att använda direktspråk. Utan detta är organisationen förlamad, där ledare och medarbetare söker sig till trygghet i byråkrati, regler och rutiner.

3. Skapa en känslomässig förståelse att organisationen är i komplexitet/kris

Tegnell sa själv i en intervju att det inte var förens FHM såg videos från sjukhusen från Italien som de förstod på riktigt att det skulle bli riktigt dåligt, och då började de ta det på allvar och agerade. Det var inte stapeldiagrammen, siffrorna, powerpointen, eller prognosen. Det var känslan, synen, sinnena som triggade en reaktion och därmed viljan att agera. Se till att vara ärliga med varandra om hur viktigt det är att vi kämpar tillsammans nu, då det skapar energin som krävs för teamet att faktiskt ”teama".

4. Släpp kontrollen

När man bemöter komplexa problem och kriser så krävs det att nya vägar hittas i en föränderlig miljö och omgivning. Det innebär per definition att om ni har omfattande rutiner och instruktioner och regler så blir många av dessa redundanta, och i vissa fall farliga att följa. Ge frihet att agera för organisationen och tillåt dem som vågar att hitta nya vägar framåt!

Boken släpps 6 oktober.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.