Nya 3:12-regler på gång

Under 2025 blir klart om vi får nya 3:12 regler. Om det förslag som finns klubbas igenom så som det ser ut idag så innebär det att vi har nya regler som börjar gälla den 1 januari 2026. Fram tills gäller nuvarande regler. Bra att ha med sig är att det finns en viss retroaktiv påverkan i förslaget. I den här artikeln går jag igenom gällande regler och kommenterar också på vad man ska tänka på om föreslaget på nya 3:12 regler klubbas igenom i dess nuvarande utformning. Mer om förslaget hittar du här.

Vad innebär 3:12-reglerna?

3:12-regelerna styr hur fåmansföretagare blir beskattade för aktieutdelning och försäljning av aktier från det egna bolaget. De befintliga reglerna anses vara krångliga men förhoppningsvis kan denna text räta ut dina frågetecken.

Idag anses reglerna vara gynnsamma och det på grund av att de lämnar utrymme till beskattning ner till 20 %, vilket jämfört med annan beskattning anses som låg. Hur stor utdelning du som fåmansföretagare kan ta beror dels på hur mycket utdelningsbara medel som finns i ditt bolag, dels hur du som ägare av bolaget blir beskattad.

Den här artikeln handlar bara om hur du blir beskattad. Vill du läsa mer om utdelningsbara medel - läs här.

Missa inte: Tips på skatteplanering i aktiebolag

Ditt gränsbelopp

Den del av utdelningen eller försäljningen av aktierna som beskattas till 20 % styrs av ditt gränsbelopp. Endast utdelning under ditt gränsbelopp blir beskattat till 20 %. Idag finns det två sätt att beräkna ditt gränsbelopp, förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får använda den av reglerna som ger dig det högsta gränsbeloppet.

Förenklingsregeln - schablonbeloppet

Förenklingsregeln innebär att ditt gränsbelopp räknas upp med ett schablonbelopp i de fall du inte kvalificerar dig för huvudregeln eller om huvudregeln ger ett lägre gränsbelopp.

  • Schablonbelopp för 2024: 204 325 kr
  • Schablonbelopp för 2025: 209 550 kr

Huvudregeln

Huvudregeln baseras på bolagets totala löner. Underlaget består av kontanta löner utbetalda under året före utdelningsåret. Om du kvalificerar dig till att använda huvudregeln så får du använda 50 % av bolagets löneunderlag som ditt gränsbelopp. Huvudregeln kan ge betydligt högre gränsbelopp än förenklingsregeln om bolaget har stora löner. Tänk på att räkna av statliga stöd och förmåner.

Här är minimilönegränserna för att kvalificera sig för huvudregeln:

Löneunderlag 2023 - utdelning 2024 som deklareras 2025

  • Utdelning som erhålls eller är tillgänglig för lyftning under 2024 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2023 på minst 445 800 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 713 280 kr (9,6 IBB).

Löneunderlag 2024 - utdelning 2025 som deklareras 2026

  • Utdelning som erhålls eller är tillgänglig för lyftning under 2025 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2024 på minst 457 200 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 731 520 kr (9,6 IBB).

Löneunderlag 2025 - utdelning 2026 som deklareras 2027

  • Utdelning som erhålls eller är tillgänglig för lyftning under 2026 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2025 på minst 483 600 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 773 760 kr (9,6 IBB).

Huvudregeln och löner 2025 om nytt 3:12 träder ikraft

Observera att om föreslaget på nya 3:12 regler träder ikraft från och med 1 januari 2026 så innebär det att nuvarande minimilönegränser inte längre blir aktuella. Det redan under 2025. Det betyder dock inte att du helt och hållet kan låta bli att ta lön, då regeln om att gränsbeloppet maximalt kan bli 50 gånger den egna eller närståendes ersättning finns kvar. När vi räknat på det här så är det ofta det som blir den begränsande faktorn.

Uppräkning av omkostnadsbelopp i huvudregeln

Som en del av huvudregeln så får även omkostnadsbeloppet räknas upp varje år, 2025 får det räknas upp med 10,96 %. Bra att komma ihåg om du diskvalificerat dig från att använda förenklingsregeln och inte har tagit ut tillräcklig lön för att få räkna upp löneunderlag enligt huvudregeln.

Vad händer med mitt gränsbelopp om jag inte beslutar om utdelning?

Om du inte beslutar om utdelning så räknar du upp ditt gränsbelopp enligt årets regler och spara det till nästa år. Du får också en uppräkning på 4,96% på överförda värden från tidigare år.

Hur stor lön ska jag ta?

Här hittar du en förtydligande artikel med räkneexempel för vad som gäller för bolag som beslutar om utdelning. I artikeln får du även goda råd i frågan om hur stor lön man som företagare bör ta ut med tanke på brytpunkten för statlig skatt, sjukdoms, pensions och föräldrapennings-grundande inkomst.

Hur stor aktieutdelning får man ta?

Vill du också veta hur stor aktieutdelning man får ta, när man får ta utdelning, hur skatten på utdelning deklareras, när skatten på utdelning betalas, hur man bokför utdelning mm. Läs då vidare i min artikel ”Hur stor aktieutdelning får man ta?” som hanterar just de frågorna.

Extrautdelning

Vi får mycket frågor om hur extrautdelning påverkar gränsbeloppet och svaret är att utdelningen räknas av från ditt gränsbelopp. Vi har satt ihop en artikel som också svarar på de vanligaste frågorna vi får om extrautdelning, du hittar den här.

Vanliga fel

Det vanligaste felet vi hittar i K10:or är att man räknat på fel år när man räknat på huvudregeln. Men de fel som ger störst konsekvenser är när man inte tagit hänsyn till 3:12 reglerna vid ägarförändringar. Dessa fel är ibland förödande och ofta så hade man valt att genomföra ägarförändringarna på ett annat sätt, om man hade haft kunskap om hur reglerna fungerar. Om du inte själv känner dig bekväm med att räkna på din K10:a eller står inför en ägarförändring, kan det vara en bra idé att prata med din revisor eller redovisningskonsult. Jag har också sammanställt en artikel som heter Allt om K10 + Vanligaste felen i din k10:a där jag går igenom de vanligaste felen vid ägarförändringar, i det fall att du vill förkovra dig.

Se även: 14 avdrag i aktiebolag och enskild firma du inte vill missa


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.