Det är alltid lika intressant att studera hur kläder vi bär hjälper oss att poängtera, betona eller om vi så vill tona ned vår personlighet för att passa tillfället ifråga. Mode kan öppna stängda dörrar men också stänga oss ute ifrån dörrar vi skulle vilja ha tillträde till. Affärsmän och även män inom andra yrken där den formella stilen är ett understatement är sig ganska lika runt om i världen och det är få som kan eller vågar sticka ut på ett positivt sätt från sin klassiska utsida.

En man som jag gärna skulle vilja att ni lät er inspireras av är f.d presidenten John F Kennedy. Genom sin utsida, mer än sin retorik säger de initierade som hörde debatten på radio, gick han segrande ur världens första TV-sända politiska debatt i USA 1960. Ni minns väl vem han debatterade mot? Ja precis Richard Nixon.

Man kan säkert också förmoda att den s.k. halo-effekten hade ett finger med i spelet. Den medför att när någon ser så bra ut och är så välklädd som John F Kennedy var i sin s.k. preppy-stil så tillskrivs en sådan person många fler positiva egenskaper per automatik utan att vi vet om det verkligen förhåller sig så.

Läs även: Mannens siluett - från prålig utsmyckning till sober kostym

Detta är ingen ny företeelse för så resonerade man redan under 1700-talet. De som var vackra, hade god hållning, klädde sig snyggt ansågs också ha ett vackert inre. De höll sig friskare och de var mer intelligenta och allmänbildade än andra. Det var endast de som befann sig på samhällets topp som kunde stoltsera med en god hållning eftersom de sedan barnsben lindats just för att bli högresta.

För att återgå till världens första TV-sända debatt så ställdes alltså en ung och karismatisk John F. Kennedy med solbränd hy klädd i ljusare nyanser mot en äldre Richard Nixon som med sin mörka skäggväxt och mörka kostym såg trött och sliten ut. Det var ju svart-vit TV dessutom vilket inte gynnade Nixon. Det sägs också att Nixon inte ville bli sminkad vilket hade givit honom lite mer färg i ansiktet.


Den största ikonen för denna preppy-stil om vi generaliserar lite är just John F Kennedy. Ordet preppy, förberedande, är en förkortning av preparatory som kommer från preparatory school. Stilen uppstod vid colleges och internat på den amerikanska östkusten där välbärgade ungdomar sändes för förberedande studier innan det vara dags att söka till universiteten. Preppy är en välskräddad och fin mix mellan det klassiska och det lite mer sportbetonade. Marinblå eller svart klubb-blazer, dubbelknäppt med emblem, chinos eller flanellbyxor, buttondown-skjortor, clubslips, pennyloafers eller kostymer i grå flanell. Passformen är också något ledigare i preppy-stilen än vi är vana vid. Det möjliggör mer rörelse och ger ett lättare kroppsspråk.

Att denna stil vilar på andra stilar som IVY och Trad kan jag återkomma till i ett annat inlägg. Detta är en stil som jag personligen tycker är mycket snygg. Det är uppklätt men med ett mer avslappnat intryck. Brooks Brothers, Ralph Lauren, Gant och det svenska märket Morris är tre klädmärken med stor preppy-koll. 

Klädkoderna idag i business är inte lika strikta som förr och många gånger fungerar en snygg udda-blazer med udda-byxor lika bra som kostym. Många gånger kan ni också lägga slipsen hemma, välja en button-down skjorta som sitter lika snyggt utan som med slips och addera en bröstnäsduk för en personligare stil.

Läs vidare: Classic Blue årets stora trendfärg 2020

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.