Färginstitutet Pantone bildades i början av 1960-talet och har sedan dess skapat färgkartor och färgsystem som är viktiga för många branscher som till exempel inredning, mode, arkitektur, tryckerier, reklam, trendskapare och även för oss som är färgrådgivare och stylister.

Vet ni skillnaden mellan kulör och färg? Jag använder själv ordet färg i mitt dagliga tal men egentligen heter det kulör. Färg är det som finns i färgburken. Tänk på engelskans ord där colour betyder kulör och paint är färg.

Pantones trendkulör för 2020 är classic blue och denna kommer vi att få se mycket av inom inredning och mode under året.

Man skall ju inte kasta ut hela sin garderob eller inredningen bara för att det kommer en ny trendfärg. Satsa istället på detaljer i inredningen som ger ditt hem ett lyft. Byt ut dina kuddfodral mot nya som går i blåa kulörer. Jag har hittat blå-vita krukor, en blå vas, en blå- och vitrutig duk i mina skåp som jag kommer att ställa fram.

Samma sak gäller med våra kläder. För den som inte gillar blåa plagg är det enkelt att se välklädd och trendig ut genom att addera accessoarer i blått. För kvinnorna matchande nyanser av blått på skor, skärp, scarf, väska och varför inte ett nytt blått nagellack.

Blå klackskor

Herrarna uppdaterar sin garderob med ny slips och bröstnäsduk i nyanser av blått. Chinos och sneakers i blått är också ett sätt att se trendig ut i vår.

När man adderar en ny kulör i inredningen eller i sin klädsel är det bra att tänka på att repetera denna minst två gånger men gärna tre. På så sätt ”fångar man ögat” och binder ihop sin klädsel eller inredning på ett snyggt sätt. 

Blått är en intressant färg även historiskt sett. Redan under antiken var blått en klassmarkör av stort mått tillsammans med purpur- och kermesrött.

Se även: Fånga ögat med nyanser av rött

Hos oss i Europa var det först i början av medeltiden som man upptäckte blått där den användes för att signalera att man tillhörde de övre stånden. Det sägs att det var en fransk kung som använde sig av blått i sitt heraldiska vapen och sedan tog adelsmännen efter. Blått var vid denna tid lika exklusivt som guld.

Varför blir då kulörer klassmarkörer? Det beror på flera saker; tillgången på själva färgämnet, mängden som går åt för att ta fram den önskade nyansen och hur tidskrävande själva proceduren är.

Indigoblått utvinns ur en slags ärtväxter och beroende på hur många gånger tyget doppades i färgämnet fick man fram olika nyanser av ljust och djupt blått.

Ultramarin framställdes genom att krossa lapis lazuli som är en mycket exklusiv sten på grund av dess intensiva djupblåa ton.

Enligt färgers psykologi står blått för lugn, trygghet, ansvarsfullhet och stabilitet. Det är inte för inte som polisens uniformer är marinblåa. Flygplans inredningar går också ofta i blå-gråa och blå-gröna nyanser vilket är lugnande för de som lider av flygrädsla.

Blått är också en av de formella färgerna och en mycket passande färg för basgarderoben eftersom den är lätt att kombinera med många andra färger.

Läs mer: Mannens siluett - från prålig utsmyckning till sober kostym

Intressant fakta

Förr i tiden använde man sig av olika fantasinamn för att beskriva färger som till exempel himmelsblått, buteljgrönt, senapsgult, puderrosa, kasselbrun med flera. Detta medförde naturligtvis att färgangivelserna blev osäkra. Det uppstod ett behov av att skapa färgsystem vilka skulle det göra det enklare att kunna definiera olika färger.

Redan under antiken skrev Aristoteles om ämnet färger och under upplysningstiden var det Isaac Newton och Johann Wolfgang von Goete som publicerade verk om färglära och skapade olika s.k. färghjul. Utan att göra någon större djupdykning i ämnet så var ju Newton naturvetare och han förklarade färgerna utifrån ett fysiskt perspektiv medan Goethe intresserade sig för det estetiska bruket av färger och varför dessa påverkar oss som de gör och ger upphov till olika känslor.

I mitten av 1940-talet bildades Färginstitutet som skapade ett system som sedan döptes till NCS d.v.s. natural colour system där färgerna fick olika nummer vilket gjorde det möjligt att definiera olika nyanser.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.