Nu verkar vara en sådan där period då berättelserna i var och varannan TV-serie och film framförs i form av att karaktärerna plötsligt brister ut i sång – i tid och otid. Kanske är det så året runt. De amerikanska serierna Perfect Harmony, Soundtrack och High School Musical är i alla fall några exempel på eventuell TV-underhållning för långhelgen (om man abonnerar på kanalerna i sitt utbud).

Perfect Harmony

Svensk-amerikanske musikproducenten Adam Anders bidrog till att göra TV-serien Glee (2009-2015) till ett världsfenomen. TV-komedin Perfect Harmony är även den full av hans vibrerande musikarrangemang. Vidare är dialogerna snabba och humorn träffsäker.

Det första avsnittet regisserades av Jason Winer som också regisserade premiäravsnittet av Modern Family, en av USA:s populäraste komediserier.

Perfect Harmony har i rollistan bland andra Bradley Whitford, mest känd som ”Josh Lyman” från TV-succén The West Wing. I Perfect Harmony spelar han huvudrollen i form av en snobbig musikprofessor som lyckas hamna i den oönskade situationen att försöka få ordning på en amatörkör.

Amatörsångarna leds normalt av en käck men timid ensamstående mamma, spelad av Anna Camp, som är suverän i denna typ av roller. Älskar man Anna Camp i filmerna ”Pitch Perfect” så gillar man henne i Perfect Harmony.

I birollerna finns Spencer Allport, Will Greenberg, Tymberlee Hill, Rizwan Manji, Geno Segers.


Soundtrack

Soundtrack är ett relationsdrama på Netflix. Avsnitten är indelade i "spår".  Varje "track" fokuserar på två personer och deras relation till varandra. I kärnan finns "Sam" (Paul James) och "Nellie" (Callie Hernandez). Sam är en trevlig och charmig kille – det vill säga när han inte tar åt sig och säger saker för att "hämnas". Det sist nämnda sker ganska ofta. Om man gillar tjafs så har Soundtrack gott om detta. 
I parets periferi finns Sams son, kusiner och mamma; Nellies mor och far och vänner; samt socialtjänstsekreteraren "Joanna" (Jenna Dewan). Det är idel veteraner och skickliga skådespelare: Marianne Jean-Baptiste, Madeleine Stowe, Campbell Scott... Callie Hernandez är perfekt i rollen som Nellie.
   Till skillnad från Perfect Harmony där sången kommer naturligt  i handlingen tack vare att berättelsen kretsar kring en sångkör, så mimar karaktärerna i Soundtrack till kända artisters inspelningar, frikopplat från såväl plats som snart sagt allting annat. Olika karaktärer mimar dessutom till samma låt och röst. Om några år kanske det känns nyskapande men många tycker att det bara förstör handlingen. High School Musical

Titeln behöver ingen närmare presentation. Disney gjorde en TV-version av sina långfilmssuccéer.  Man behöver inte ha sett biofilmerna för att hänga med i handlingen och karaktärerna är inte desamma. Det är alltså inte en fortsättning på filmerna. Snarare är det lite av en parodi. Nyligen så gjorde TV-serien Beverly Hills 90210 en meta-comeback med en handling som gick ut på att man följde verklighetens skådespelare som diskuterade 90-talsversionen och skulle återskapa formatet under titeln "BH90210".  TV-serien High School Musical kör på ett liknande spår. Handlingen går ut på att (fiktiva) elever i samma skola som filmen High School Musical spelades in, ska göra en musikal som bygger på filmerna.

"Solklar beskrivning," tycker en del, snurrigt tycker andra.

I rollerna: Olivia Rodrigo, Joshua Bassett, Matt Cornett, Larry Saperstein, Julia Lester, Frankie A. Rodriguez, Kate Reinders.  

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.