MarketWatch rapporterade på måndagen att aktierna i Alphabet Inc, som äger Google, föll med ca 4% till 137,57 USD. Denna nedgång motsvarade en värdeförlust på mer än 70 miljarder dollar.

Debatten handlar om Geminis förmåga att tillhandahålla bilder som är historiskt korrekta. Till exempel skildrades andra världskrigets trupper och Amerikas grundare som kvinnor och människor med olika etniska bakgrunder, vilket inte stämmer överens med verkligheten. Google försöker nu lösa problemen med sitt nya AI-drivna verktyg vilket vi tidigare skrivit om.

Ramaswamy kliver in i debatten om woke-ideologin

Vivek Ramaswamy, entreprenör och politiker, kallar Big Techs AI-skapare för människor som "programmerats" av de incitamentsstrukturer som skapas av deras arbetsgivare. Dessa arbetsgivare programmeras också av de kapitalförvaltare som tillför kapital till bolagen.

Ramaswamy svarade mjukvaruingenjören och teknikgurun Marc Lowell Andreessen som kallade den "uppenbarligen bisarra produktionen" för 100 procent avsiktlig. Ramaswamy tillade att Big Tech utvecklar sitt innehåll genom att exakt implementera sina egna ideologiska, radikala och partiska mål.

"Jag vet att det är svårt att tro, men Big Techs AI genererar den produktion som den gör eftersom den exakt utför den specifika ideologiska, radikala, partiska agendan sina skapare har. Det till synes bisarra resultatet är 100 % avsiktligt. Det fungerar som det är tänkt", skrev Andreessen på plattformen X.

Ramaswamy, som också skrivit ett par böcker om storbolagens korruption och kompiskapitalism (Crony capitalism), släppte en video med ett mer utarbetat svar där han lyfter tre olika nivåer av hur Googles fadäs kom till: (filmklippet kan du se längre ner)

  • "AI:n återspeglar bara de mänskliga skaparnas världsbild. De fördomar som AI:n bygger på är inget annat än den kulturella ortodoxi som genomsyrar resten av det moderna Silicon Valley", säger Ramaswamy. Detta är den första nivån i detta fiasko.
  • Han beskrev den andra nivån som att de anställda själva programmeras att bete sig på detta sätt genom en uppsättning incitament som skapas runt dem. De anställda får "höra att de ska hålla käften, sitta ner och göra som de blir tillsagda och om de inte gör det kommer de att få sparken och drabbas av personliga ekonomiska konsekvenser och konsekvenser för deras anseende."
  • Den tredje och djupaste nivån menar han är att “kapitalförvaltarna och finansinstituten använder folkets pengar för att effektivt rösta för politik i alla dessa företags styrelserum som främjar sociala agendor i stället för produktkvalitet ... vilka själva är programmerade av många statliga aktörer.

För att sammanfatta sin poäng hänvisade Vivek till Adam Smiths osynliga hand.

“Det är inte marknadens osynliga hand.  Det är den progressiva regeringens osynliga knytnäve som ligger bakom hela detta fenomen.”

Duglighet före sociala och politiska agendor

Enligt Ramaswamy behöver näringslivet "fokusera på duglighet före sociala och politiska agendor och det är enda vägen framåt”. Woke, DEI och ESG-agendorna tillhör det förflutna.”

Ramaswamy grundade Strive Asset Management för att konkurrera direkt med Black Rock, State Street och Vanguard, tre kapitalförvaltare som äger stora delar av börsen och ofta kritiseras för att vara woke och driva denna skeva agenda.

Kapitalförvaltarna är själva problemet menar Ramaswamy.

DEI står för diversity, equity och inclusion, vilket på svenska betyder mångfald, jämlikhet och inkludering. 

ESG står för environmental, social and governance”, alltså miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning.

Vem är Vivek Ramaswamy?

Vivek Ramaswamy är en företagsledare inom läkemedels-, bioteknik- och finanssektorerna. Forbes uppskattar att han har en nettovärde på över 950 miljoner dollar. Grundare av Roivant Sciences som utvecklade patenterade läkemedel och förde ut färdiga produkter på marknaden och Strive Asset Management en "anti-woke" indexfond. Han är också investerare i Rumble, en uppstickare som konkurrerar med Youtube och det digitala betalningsföretaget MoonPay. 

Ramaswamy är även författare till bästsäljaren "Woke,Inc", där han kritiserar vissa stora företags beslut att basera sin affärsstrategi på social rättvisa och klimatförändringar samt kritiserar "wokeism" som ett försåtligt inflytande på hårt arbete, kapitalism, religiös tro och patriotism.

I februari 2023 förklarade Ramaswamy sin kandidatur till det republikanska partiets nominering i USA:s presidentval 2024. Han avbröt sin kampanj i januari 2024.

Här är Ramaswamys filmklipp:

Se även: Google pausar Gemini efter woke-kritik - vägrade göra bilder på vita människor

Elon Musk: "ESG är Djävulen Inkarnerad"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.