En del har redan börjat kalla den för "avfolkningens tidsålder". Förra gången antalet människor på jorden minskade så drastiskt berodde det på pesten under 1300-talet som dödade ungefär en tredjedel av Europas befolkning. Denna gång kommer det helt och hållet bero på de val som vi människor gjort.

Med snabbt fallande födelsetal kommer allt fler samhällen in i en era av utbredd avfolkning och den kommer så småningom att omfatta hela världen. Då detta är helt nytt för mänskligheten är det svårt att förutsäga vad som kommer att hända, men jag gör här ett försök till att lyfta några utmaningar vi står inför.

Jordens befolkning - en framtidsprognos

Många har räknat på befolkningstillväxten och hur många invånare jorden kommer att ha i framtiden. Spekulationerna varierar stort.

En del tror att jordens befolkning kommer att vara neråt en miljard runt sekelskiftet, jämfört med dagens åtta miljarder, men det är få som håller med om det. FN estimerar att jordens befolkning peakar år 2084, med en befolkning på strax under 10,3 miljarder. Andra menar att den kommer att vara ungefär samma som nu och sen dala snabbt.

Delar av världen som till exempel Europa kommer att drabbas betydligt hårdare då födelsetalen här sedan länge har minskat. Vi sekelskiftet år 2100 kan Sverige och Europa har ungefär 80% av vår nuvarande befolkningsmängd varav ca 30% är över 65 år.

Faktum är att födelsetalen i världen peakade på 60-talet då kvinnor i snitt fick 5,3 barn. Efter det har födelsetalen sjunkit i snabb takt.

Födelsetalet i ett land måste ligga på 2,1 barn per kvinna för att bibehålla befolkningsmängden, under det minskar befolkningen. Sverige ligger idag på under 1,5 barn per kvinna vilket är ungefär samma som EU-snittet.


Indien, det mest befolkade landet i världen, kommer troligen att sjunka under ett födelsetal på 2,1 redan under 2026. Idag är det i stort sett bara afrikanska länder som har en befolkningstillväxt där Nigeria kan vara ett av de mest befolkade länderna i världen vid nästa sekelskifte. Indien behåller fortfarande en första plats och Kina på andra plats men med en halverad befolkning jämfört med idag.

Men osäkerheten i dessa beräkningar är stor då födelsetalen i länder som Nigeria har sjunkit med 4% bara de senaste fyra åren. Det är betydligt snabbare än vad många bedömare hade räknat med bara för några år sedan.

“Befolkningskollaps på grund av låga födelsetal är en mycket större risk för civilisationen än global uppvärmning.” - Elon Musk

Överbefolkad planet: "En folkmordsinriktad idé"

Under lång tid har vi fått höra att planeten är överbefolkad men sällan hörs argument om varför det skulle vara så.

Om alla världens människor skulle placeras i Europa så skulle befolkningstätheten hamna på omkring 780 invånare/km². Stockholms kommun har idag över 5 200 invånare/km².

Ett annat exempel: Om alla människor på jorden flyttar till delstaten Alaska i USA blir det ungefär samma befolkningstäthet (4650 invånare/kvadratkilometer) som Stockholms kommun.

Det finns heller inget som tyder på att jordens resurser inte skulle räcka. Människans innovationsförmåga har gång på gång visat att vi löser de problem vi står inför, samtidigt som det ständigt sker nya upptäckter av naturtillgångar.

Jordan Peterson menar att problemet är just de som anser att jorden är överbefolkad och han håller inte tillbaka orden.

"Det finns ingen åsikt som är mer implicit folkmordsinriktad än idén att planeten har för många människor." - Jordan Peterson

Även Teslas vd Elon Musk har länge varnat för avfolkningen och postade ett inlägg för en tid sedan: "Kollapsande födelsetal är den överlägset största faran för civilisationen." Han fortsatte: "Alldeles för många människor lever i illusionen att jorden är överbefolkad, trots att trenderna för födelsetal så uppenbart pekar mot en befolkningskollaps."

Elon Musk har framfört liknande varningar under flera år men har oftast bara mötts av hån från nymalthusianer, alltså människor som tror att överbefolkning och resursbrist är det största problemet.

Siffrorna är dock tydliga. Överbefolkning och brist på resurser blir inget problem, det är snarare precis tvärtom.

Vi behöver bli fler.

Vilka är de stora problemen med avfolkning?

Avfolkning medför flera utmaningar och här är några som går att förutse:

  • Ekonomisk nedgång: Färre arbetare leder till minskad ekonomisk produktivitet och skatteintäkter, vilket belastar sociala tjänster och kan göra det svårt att få tag på varor vi idag tar för givet.
  • Åldrande befolkning: Med färre unga blir hälso- och pensionssystem ohållbara. Befolkningspyramiden kommer att se helt annorlunda ut där majoriteten av befolkningen tillhör de äldre.
  • Brist på arbetskraft: De flesta branscher kan få svårt att hitta arbetskraft, vilket kan bromsa innovation och tillväxt.
  • Urban tillbakagång: Städer kan uppleva minskad efterfrågan på bostäder och infrastruktur, vilket leder till ekonomisk och social nedgång. Hus och lägenheter kommer att stå tomma och en kollaps av fastighetsmarknaden är högst trolig.
  • Förlust av kulturell och social dynamik: En minskande befolkning kan begränsa kulturell vitalitet och social interaktion. Många äldre riskerar att leva och dö ensamma.

Vad kan vi som samhälle göra för att stå emot utvecklingen?

Här är några saker som skulle kunna minska problemen med pågående befolkningsminskning.

  • Främja familjevänliga politik: Regeringar kan uppmuntra barnafödande genom skattelättnader och andra ekonomiska incitament.
  • Uppmuntra invandring: Kontrollerad invandring kan bidra till att fylla på arbetskraften och upprätthålla ekonomisk tillväxt. Kanske är det just det som politikerna i Sverige och Europa håller på med vilket skulle kunna förklara deras till synes vårdslösa migrationspolitik.
  • Kraftiga skattesänkningar: I takt med att välfärdssystemen kollapsar kommer allt fler tvingas att försörja sig själva och sina anhöriga. Att fortsätta med nuvarande höga skattetryck samtidigt som folket inte får tillbaka något i form av vård, skola och trygghet kommer inte att hålla. Lägre skatter underlättar innovation vilket kan öka chanserna för lösningar på kommande problem.
  • Fokusera på automation och AI: Investera i teknik för att kompensera för arbetskraftsbrister.
  • Anpassa de sociala systemen: Omstrukturera pensionssystemen som i dess nuvarande form inte är hållbara då allt fler lever längre.
  • Ta tillvara på de äldre: Stöd livslångt lärande eftersom äldre arbetstagare tvingas stanna kvar längre i arbetslivet. Kontinuerlig utbildning och kompetensutveckling kommer att vara avgörande.
  • Ompröva stadsplanering och infrastruktur: Planera för mindre, mer effektiva städer och tänk nytt gällande transport och infrastruktur. Infrastruktur i glesbefolkade områden kan överges och kåkstäder kan växa fram. Ombyggnad och återanvändning av befintliga byggnader och infrastruktur kan bli en prioritet för att undvika nybyggnation. Med färre människor och minskade skatteintäkter blir det allt svårare att underhålla infrastruktur som vägar, broar, vattensystem och elnät.
  • Nya ägandeformer och ansvar: Privatisering kan bli nödvändigt inom en rad områden då det är mer resurseffektivt än det offentliga. Även kollektivt ägande och ansvar kan bli aktuellt inom vissa områden när det offentliga inte längre räcker till.

En avbefolkad arbetsmarknad

Hur kommer arbetsmarknaden se ut och vilka tjänster och färdigheter kommer att efterfrågas? Detta är några framtidsspaningar och gissningar, då ingen exakt kan förutsäga hur det kommer att se ut.

  • Brist på humankapital: Det största problemet kommer troligtvis att vara en brist på arbetskraft. Människans tid kommer att bli mer värdefull ur ett ekonomiskt perspektiv och trots att arbetslösheten kortsiktigt kan öka riskerar bristen på humankapital att sätta de största käpparna i företagens hjul.
  • Sjuk- och äldrevård: Behovet av äldrevård kommer att bli stort. De med många barn och barnbarn kommer att ha fördelar då varken arbetskraft eller välfärdssystemet kommer att räcka till för att ta hand om alla äldre.
  • Högkvalificerade arbetare: Efterfrågan på teknikkompetenta yrkespersoner, särskilt inom AI, robotik och datavetenskap, kommer att öka.
  • Utbildning och kunskap: Utbildnings- och träningsroller blir viktiga för att uppgradera kompetenser i takt med föränderliga branscher.

Det var några spaningar om vad en avfolkad framtid har att erbjuda. Vad tänker du om detta? Har du andra tankar om framtiden? Lämna gärna en kommentar.

Se även: Världsledare vill öka barnafödandet


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.