Den senaste tiden har det varit svårt att missa alla kommentarer, rykten och "expertåsikter" som haglar om Tik Toks problem med diverse myndigheter i olika länder. 

Ironin med det hela är att en drivande del av "debatten" förs av människor som ignorerade Tik Tok i 5-6 år och först laddade ner appen när den hamnade i nyheterna överallt. Det är som att höra spekulationer och åsikter mellan människor som debatterar vilka lag som kommer att kvala till FIFA World Cup 2018. 

Att folk inte kunde besväras att bry sig i alla år kan kanske förklara varför de har missat att Tik Tok har dragits med alla dessa hinder i flera år.

Tik Tok kommer inte att bli "bannat" i USA av den enkla anledningen att appen redan har blivit det för länge sedan. Det är bokstavligen förra årets nyhet. Pentagon och USA:s militära underrättelsetjänst förbjöd  sin personal att ha kinesiska appen Tik Tok i sina mobiler samt uppmanade att de som redan har den, omgående skulle avinstallera mjukvaran. 

Det finns flera goda skäl bakom försiktigheten förstås.
Inlägg på "sociala medier" brukar bli virala. Det vore inte så lämpligt om bilder på känsliga militära installationer sprids till miljoner människor i världen. Medan det inte betyder något för de flesta i omvärlden så kan falkögon i fel sammanhang upptäcka saker som kan betyda skillnaden mellan liv och död. Ibland kan det vara någon detalj i bakgrunden. Men i många fall får militär personal inte ens berätta för sin familj var de kommer att vara stationerade någonstans. Man vill minimera alla risker för att känslig information kommer ut, inte förstora dem. 

Men Pentagon & Co är myndigheter. Där går gränsen för exempelvis Donald Trumps makt. Trump har inte samma möjligheter att beordra privata företag som Apple och Google att bryta samarbetet med Tik Tok. Han försökte med att stänga ner Twitter. Det gick inte så bra.

Det enda sättet att hindra konsumenter från att använda Tik Tok (vilket de borde) är att konsumenter själva avinstallerar. Liksom med rökning  lär det inte hända någon gång inom den överskådliga framtiden. 

Visserligen så tror Trump att det finns en on-off knapp någonstans där man kan slå av och sätta på Internet. Ironiskt nog har kineserna en dylik kapacitet att "strypa" uppkopplingen direkt till befolkningen, vilket dessa myndigheter använder flitigt. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.