I en värld där resurserna är begränsade och utmaningarna växer, blir frågan om hur vi bäst använder våra gemensamma skattemedel alltmer central. Rapporten från Kommissionen för Skattenytta ställer en viktig fråga: hur kan vi maximera nyttan av varje skattekrona? När Sverige under de senaste decennierna halkat ned på välståndslistorna och skatterna fortsatt att vara höga, står det klart att det är dags för en förändring. Vi måste effektivisera den offentliga sektorn för att möta framtidens krav och samtidigt stärka vår konkurrenskraft på den globala arenan.

Rapporten lyfter fram en rad viktiga punkter. En av de mest slående är beräkningen att en effektivisering av den offentliga sektorn med endast 5 procent skulle frigöra resurser motsvarande 125 miljarder kronor per år. Det är en summa som skulle kunna finansiera hela den svenska sjukhusvården. Även en måttligare effektivisering på 2 procent skulle ge ett tillskott på 50 miljarder kronor.

Det är tydligt att potentialen är enorm, men frågan är hur vi kan nå dit.

I grunden handlar det om att skapa en mer dynamisk och transparent offentlig sektor, där vi ständigt utvärderar våra system och vågar förändra när omvärlden kräver det. Dagens skattesystem lider av bristande transparens, och många svenskar underskattar hur mycket de egentligen betalar i skatt. När indirekta skatter som arbetsgivaravgifter och moms blir en allt större del av de totala skatteintäkterna, tappar medborgarna också insikten i hur deras pengar används. Om vi ska kunna bedöma skattenyttan måste vi veta vad vi faktiskt betalar och vad vi får tillbaka.

Det är också tydligt att vi måste arbeta med att minska byråkratin och stuprörstänket som präglar delar av den offentliga sektorn. För många myndigheter arbetar utan tillräcklig samverkan och med olika målsättningar, vilket leder till ineffektivitet och dubbelarbete. Detta drabbar inte bara skattebetalarna, utan även kvaliteten på de offentliga tjänsterna. Vi måste bli bättre på att se helheten och skapa samordnade system som fungerar smidigare.

Slutsatsen är klar: för att kunna möta framtidens utmaningar krävs en offentlig sektor som är snabbfotad, transparent och effektiv. Genom att förbättra resultaten i de offentliga systemen och sänka de skadliga skatterna kan vi både skapa fler jobb och öka välståndet. Men för att detta ska ske krävs en vilja att våga förändra – att ifrågasätta gamla strukturer och ständigt sträva efter att göra mer med mindre.

Kommissionens arbete är ett viktigt steg i denna riktning, och det är upp till både politiker och medborgare att tillsammans driva på för de förändringar som krävs. Vårt välstånd och vår konkurrenskraft hänger på att vi lyckas.

Fakta om den offentliga sektorn och skatterna

  • De offentliga utgifterna uppgår till 2 500 miljarder kronor, eller hälften av BNP.
  • Skatterna uppgår till ca 2 100 miljarder kronor.
  • Av skatterna utgörs 765 miljarder kronor av kommunalskatten, 50 miljarder kronor av statlig. inkomstskatt, 580 miljarder kronor av arbetsgivaravgifter och 470 miljarder kronor av moms.
  • Antal förvärvsarbetande i den offentliga sektorn är 1,6 miljoner personer.
  • De offentligt ägda tillgångarna är värda ca 10 000 miljarder kronor.

Källa: Kommissionen för Skattenytta.

Se även: Vinst är grunden för innovation och samhällsutveckling


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.