Dessa personer postar inlägg och statusuppdateringar, så fort de tror de kan få några ”likes”. De spionerar och håller koll på allt och alla och deras mobiltelefoner plingar jämt och ständigt och då tar det inte tre sekunder förrän de lyft luren för att få sin dos.
Varför är det då så svårt att sluta med Facebook?
I perioder är det säkert många av oss som fastnat på Facebook och återkommit en stund senare igen för att kolla om något hänt. En ny studie förklarar varför.
Ingen går ju med i Facebook för att bli deprimerad och ensam. Men i en studie från universitetet i Michigan hävdar psykologen Ethan Kross att det är precis så plattformen får oss att känna.
Denna och andra studier visar att regelbundna Facebook-användare upplever minskad livstillfredsställelse, ensamhet, avund samt att det även kan orsaka relationsproblem och svartsjuka.
Två psykologer vid Innsbrucks universitet i Österrike undersökte nyligen fenomenet med en rad tester och kom fram till en enkel men övertygande tes till varför vi har så svårt att motstå sociala medier: ”Vi är helt enkelt riktigt dåliga på att förutsäga vad som verkligen ger oss njutning.”
Kanske är det samma anledning till att så många människor jagar lyckan genom att konsumera materiella ting?
Efter fler tester kom det också fram till att personerna fick dåligt samvete efteråt då de spenderat tid med meningslösa saker som att kolla hur andra lever sina liv.
För finns det ingen riktig mening i saker vi gör, så finns det säkert ingen glädje heller.
Därför bör du ta avsluta Facebook
Vi vet nu att det finns stöd för att Facebook kan ge negativa problem och känslor. Här är en rad positiva saker som händer i din hjärna när du slutar att logga in, eller drar ner på tiden på Facebook.
1. Du slipper att mata din hjärna med bråte
Vacuum i hjärnan bör nog ses som positivt jämfört med meningslösa ting. Majoriteten av dagstidningarna har totalt tappat greppet. Den ena mer ointressanta nyheten efter den andre skickas upp och majoriteten av det allra sämsta tycks hamna på Facebook. Att då dessutom matas med bilder och ”selfies” på vackra (och mindre vackra) personer, är nog inte det bästa sättet att stimulera vår intelligens till framåtskridande och lycka.
2. Du upptäcker att det finns människor i ditt liv som behöver dig
Du vet hur svårt det kan vara att få kontakt med någon som exempelvis läser en tidning eller för stunden har sitt fokus på något annat? Problemet med sociala medier är att vi idag ständigt bär med oss våra smartphones och surfplattor. Ett barn eller någon annan i din omgivning provar kanske att få kontakt några gånger men ger säkert upp efter ett tag. Själv är du helt omedveten om vad som just hänt. Så lägg undan luren en stund och titta dig omkring.
3. Du får mer gjort
Jobbar du vid datorn och är ständigt uppkopplad så är sociala medier (och mejl-inkorgen) säkert en av de största fienderna. ”En snabb titt” förvandlas lätt till 20 minuter. Om detta beteende dessutom sänker vårt välmående, så är det säkert lättare att hitta anledningar att hoppa över andra viktiga saker som borde utföras. Så även när du väl släckt skärmen finns det risk att du fortsätter att slöa eller söker lättvunna kickar på annat håll.
4. Du kan spendera tid med riktiga vänner
För många är det status att ha hundratals vänner på Facebook. Det går också snabbt att ”gilla” andras bilder och inlägg vilket leder till att nästa gång du postar något är det större chans att fler gillar det du postar. Att vilja återgälda en handling, även så banal som en ”Like”, kallas inom psykologin reciprocitet eller reciprocitetsprincipen. Denna lättvinnliga uppmärksamhet skapar inget bestående och när du väl stängt av datorn så är det ett minne blått.
Använd istället din telefon till att ringa en god vän och bjud på en fika! Eller varför inte bjuda på den fantastiskt goda måltid du precis tänkt lägga upp en bild på?
5. Du kommer att känna dig mer tillfredställd med livet
Utmärkande för Facebook är att du aldrig blir klar med det. Det finns alltid mer att göra, mer att läsa och fler bilder att ”trycka gilla” på. Att regelbundet spendera tid på saker som aldrig blir färdigt kan vara känslomässigt och mentalt dränerande. Det visade även forskningen.
Det är nu läge att fundera vad du verkligen vill göra med ditt liv! Kommer du inte på någon grandios plan direkt så är det en strålande idé att börja med något enkelt som att gå ut med hunden, ta hand om disken eller avsluta boken du påbörjat. Eller varför inte bara stänga av all elektronik och stirra in i väggen i 30 minuter? Det kommer att ge dig betydligt mer. Det är en garanti!
6. Din självkänsla kommer att öka
Fler studier om Facebook än de tidigare nämnda har genomförts genom åren. De flesta pekar på att användandet av sociala medier får oss att må sämre och känna oss otillfredsställda med oss själva och livet. Det finns många anledningar till detta. För att nämna några kan de exempelvis lätt dyka upp negativa tankar när du lägger upp en ny statusuppdatering och ingen gillar det du skriver. Att ovanpå detta matas med bilder av lyckliga människor med bättre relationer, vacker pojkvän/flickvän, fler vänner, mer framgångsrika liv, etc, kan med påverka och få oss att känna oss misslyckade. Och det är ju inte så konstigt. Nu är det ju inte så att alla dessa glammiga inlägg stämmer överens med verkligheten, men kan vår hjärna skilja på det?
Nu vill jag inte uppmana alla att direkt inaktivera sitt konto. Det finns trots allt många positiva saker med Facebook. Men i alla fall. Innan du loggar in nästa gång, tänk två gånger. Kortare tid på Facebook kommer att få dig att må bättre. Det är också ett löfte.
Men har du redan tagit beslutet att ta bort kontot: Så här avslutar du kontot på Facebook
LARS ARENANDER