Har du alltid drömt om att göra det du älskar på heltid? Har du någon idé som du går och bär på eller som du skulle tycka vore rolig att förverkliga? Drömmen om att starta eget behöver inte vara en dröm; allt som behövs är en fast beslutsamhet och en vilja att åstadkomma en förändring. Det är i alla fall precis det som hjälpte Katharina Ekblad för 13 år sedan, när hon sade upp sig från sitt dåvarande arbete för att följa sin dröm.

Katharina Ekblad driver idag det uppåtgående företaget Poise Pattern, där hon designar handdukar och påslakan som med hjälp av färg och geometri talar till våra sinnen. Produkterna har tilltalat kunder så som företag, privatpersoner och mer specifika branscher som hotell och spaanläggningar. Men Poise Pattern har inte alltid varit en frodande verksamhet.

- Jag har alltid tyckt om att arbeta med färg och form, men under 10 år har jag, efter att studerat till socionom, arbetat som beteendevetare. Men så kom det en dag när jag kände att jag var klar. Jag började då utbilda mig inom inredning på Folkuniversitetet i Köpenhamn, för att sedan läsa till Feng Shui konsult i Stockholm. När jag slutligen blev klar som inredningsdesigner saknade jag dock geometriska mönster, vilket ledde till att jag började skapa egna mönster i olika färgkombinationer, berättar Katharina.

”Högkänsligheten har hjälpt mig”

Som ensamstående mamma och med en högkänslig personlighet, skulle man kunna tro att det funnits mycket som skulle tala emot Katharinas framgångar som egenföretagare. Men Katharina menar tvärtom, att det hjälpt henne lyckas.

- Högkänsligheten har hjälpt mig att snabbt läsa av mina kunder och förstå deras behov. Jag lyssnar på det kunden säger, men jag ser också längre än så vilket gör att många personer känner sig nöjda, hörda och sedda. Det tror jag är väldigt viktigt att kunna göra som egenföretagare; att kunna erbjuda ett mervärde, förklarar Katharina.

Läs även: Tillhör du med gruppen som har en högkänslig personlighet?

Om det är något som Katharina skulle ha gjort annorlunda om hon haft andra kort att spela med, så är det marknadsföringsarbetet. På grund av att hon prioriterade sin självutveckling och själv varit ensamstående mamma så har hon tagit små steg i taget, vilket inneburit att verksamheten inte växt i den takt som den hade kunnat göra om hon satsat hårdare i början.

- Hemligheten i att klara av att leva ett balanserat liv som egenföretagare är att helt enkelt ta hjälp av konsulter som kan de bitar som du är sämre på att göra själv eller har svårt för att hinna med, säger hon och fortsätter:
- Ibland har jag inte kunnat förstå hur jag lyckats få mat på bordet, jag är så otroligt tacksam. Men fokus har aldrig varit pengar för mig. Jag tror huvudsaken är att man älskar det man gör, för då ger man sig inte och jobbet blir inte lika jobbigt. Har du den övertygelsen, så är det värt att satsa – alla gånger, sammanfattar Katharina Ekblad sin dröm – en dröm som bara börjat.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2016-05-11 11:44
Tack för en stark berättelse! Ännu ett bevis på att alla kan klara av vad som helst bara det finns kärlek till det man gör 🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.