Den charmiga skånegården ligger inbäddad bland pampiga ekar, lummiga beteshagar, vackra våtmarker och frodande grönsaksfält och här har det odlats ekologiskt sedan 1985 av familjen Olson. Idag drivs gården av Ebba-Maria Olson, som är den andra generationen att driva gården. Hon tog över Mossagården 2005. Fokus för gården ligger på miljövänliga upplevelser, ekologi och att det ska finnas något för hela familjen.

Mossagården i Veberöd utanför Lund

Mossagården har även en egen, spännande festival - Mossagårdsfestivalen – som årligen gå av stapeln veckan innan midsommar och genomsyras av de ekologiska tankegångarna tillsammans med vackert artisteri, begåvade musiker, konst i alla dess former och många aktiviteter med lek, spel, djur, ekomarknad, hantverk och mycket mer.

Fakta

Namn: Ebba-Maria Olson

Bor: Veberöd

Företag: Mossagården Eko AB (samt Mossagården Event AB, Ekogrönt Veberöd)

Antal anställda: 5

Omsättning: 6 miljoner

Hur föddes idén till att ni skulle servera frukt-och grönsakslådor?

Min mamma kom med en tidningsartikel där det stod att det var populärt att prenumerera på ekologiska frukt- och grönsakslådor i Holland och England, berättar Ebba-Maria. Detta var 1998. Jag tyckte att idén lät spännande och tänkte prova ett tag. Det jag kom att starta var Sveriges första prenumerationstjänst på ekologiska grönsaker. I England levererade man ut grönsakerna med mjölkbuden och det har vi ju inte i Sverige, men sedan 2008 levererar vi med gasbilar och sedan 2014 även med elbil.

Vilka är de största utmaningarna ni står inför?

Vi har många idéer, den största utmaningen är att finansiera dem alla. Mossagården är en unik plats som bjuder in till många idéer och utvecklingsmöjligheter. Så utmaningarna är de klassiska; tid och pengar, berättar Ebba-Maria.

Fler ekologiska och gröna affärsidéer hittar du här

Vad har ni för planer inför framtiden?

Vi har många planer och idéer, säger Ebba-Maria. Vi önskar att göra vår ekologiska gård till en upplevelsegård där man kan köpa ekologisk mat och samtidigt bo över och hyra ett boende här på gården. Andra planer vi har är att besökare ska kunna vandra i olika naturstigar, träffa genbanksklassade djur av olika raser och vi ska kunna erbjuda olika barnvänliga aktiviteter. Vi håller på att bygga om en lada till förädlings-restaurang-workshopkök med litet bageri, vedeldad ugn, sittplatser, bar, utesittplats med värme och så vidare. Syftet med ombyggnaden är att skapa ett workshopkök för olika events i utbildningssyfte för att kunna erbjuda kurser i mjölksyrning, bakning med surdeg, naturlig matlagning med ogräs och rawfood, etc., men även för att kunna erbjuda matservering och företagsevents på gården, förädling av gårdens skörd och utveckling av nya produkter att lansera.

Vi planerar att hålla i en kurs i byggande av ekologiskt hampahus, och håller bland annat på att odla hampa på gården för just det ändamålet.

Vi har även andra saker på gång, men mycket är fortfarande på ett idéstadium. Det finns mycket man kan göra!

Besök hemsidan här

Ebba-Maria Olson, VD i Mossagården Eko ABVilka planer har ni för framtiden?

Utveckla vår ekologiska e-butik med nya produkter, nya tjänster och betalningslösningar.
Odla fler coola ekologiska grönsaker och potatissorter.

Vi önskar att göra vår ekologiska gård till en upplevelsegård där man kan köpa ekologisk mat och samtidigt bo över, serveras ekologisk mat och dryck, vandra i olika naturstigar, träffa genbanksklassade djur av olika raser och erbjudas olika barnvänliga aktiviteter. Allt i miljöns tecken.

Se även: Busch: "Såklart att Sverige ska ha gårdsförsäljning"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.