Börsen kommer att stiga då vi redan baserat på det preliminära resultatet vet att vi kommer att se försök att bilda en borgerlig regering med Alliansen. Osäkerheten kommer att stå sig till på onsdag. Då kommer mer än 200 000 röster att räknas från de som röstat i utlandet och sent räknade förstidsröster. Erfarenheten från förra valet är att antalet sent räknade röster kan påverka valet med några tiondels procent. Från det preliminära valet är det ca 28 000 röster som skiljer blocken.

Osäkerheten om vad som kommer att hända är stor. Alla riksdagspartier sitter i överläggningar. Vi vet redan nu att de överläggningarna kommer att fortsätta på onsdag.

Riksbanken kommer att fortsätta att agera som den gjort dvs med en negativ reporänta på -0,5 %. Detta gör att vi i en högkonjunktur har negativ reporänta vilken kommer att elda på konjunkturen än mer. Det är ett tillstånd som vi kommer ha framgent till dess riksbanken sammanträder igen i december i år. Även om riksbanksfullmäktige inte var enigt i sitt senaste beslut så är det förmodligen så att nuvarande tillstånd med en allt svagare valuta kommer att bestå till nästa riksbanksfullmäktige. Riksbanken vill med detta åstadkomma en inflation som ligger runt 2%.

Till dess skall Sverige bilda regering. Vi vet inte vilken regering. Vår statsminister Stefan Löven har sagt att han inte tänker avgå. Vår statsministerkandidat Ulf Kristersson har krävt statsministerns avgång. Jimmie Åkesson har utmanat Ulf Kristersson genom att uttalat vem väljer du? Väljer du Stefan Löven eller väljer du mig?

Vad det än blir så blir det en svag regering som ingen vill ha. Men om man kommer så långt att man skall budgetförhandling vad händer då? Det kan bli så att de förhandlingarna kommer att totalt misslyckas vilket allt tyder på. De partier som skall bilda regering kommer inte att få gehör och kommer inte att kunna genomföra sina vallöften.

Kommer vi att få blocköverstigande överenskommelser? Nej, det finns inget i dag som tyder på det. Omval, är det ett alternativ? Det får nog tiden utvisa men om sandlådetaktiken får fortsätta att råda så är det mycket möjlig att det är där vi hamnar.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.