Vi bör hjälpas åt, annars blir det inga rättvisa villkor. Jag är en företagarkvinna med utländsk bakgrund och jag har drivit mitt företag sedan maj 2013.

Det har varit oerhört svårt att starta, driva och överleva i en sådan tuff bransch som städbranschen. Men med hjälp av min envishet och med min mans stöd har jag kunnat växa lite och till och med skapa arbetsplatser för mina sex anställda. Tyvärr ser jag inga vidare möjligheter för tillväxt för mitt företag, fast vi har kunskap, erfarenhet och teknisk kapacitet för att bli större och anställa flera.

Jag har vänt mig till min kommun för att få uppdrag av dem via offentliga upphandlingar. Tyvärr… Ingen chans… Där får bara stora, jättestora företag delta i. Nej, missförstå mig inte, kommunen välkomnar alla företag att delta i offentliga upphandlingar, till och med uppmuntrar oss att göra det… Men informellt utesluter kommunen små företag att ens närma sig att lägga anbud.

Mitt företag motsvarar alla deras krav förutom att ”företaget ska ha minst fyra miljoner kronor i omsättning per år”. Beloppet varier beroende uppdragets storlek men fyra miljoner i snitt. Ingen chans för mig, var ska jag kunna tjäna så mycket pengar om inte kommunen och staten ska hjälpa mig.

Jag hjälper ju staten med välfärd och annat, genom att betala oerhört höga skatter och avgifter, genom att dela med mig mer än hälften av det som jag tjänar. Varför känner inte staten eller kommunen ansvar att ge mig möjlighet att visa vad jag kan, ge mig chansen att växa… Jag kan väl inte kräva att privata aktörer ska ge mitt företag möjlighet att växa. Men staten är skyldig att se till att dem som sköter sig, dem som vill och strävar efter tillväxt får denna möjligheten.

Skulle vilja höra vad andra småföretagare tycker och tänker om denna situation. Om hur kan vi påverka den kommande regeringen att titta på sin politik ur småföretagarnas perspektiv också.

En sak är märklig. De företag som inte har 4 miljoner i omsättning kan anställa en person som tidigare arbetat i ett företag som hade 4 miljoner i omsättning. På så vis kan företaget helt plötsligt vara berättigad till uppdragen och vinna upphandlingen.

Jag älskar företagande, det är min livsstil. Men jag vet inte hur länge jag orkar. Med vänliga hälsningar Julieta Av.

/Julieta AV - Årets Nybyggare Nybörjare i Östergötland 2017

Se även: "Hur kan man tjäna pengar efter alla avgifter och skatter?"

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller en replik kan du göra det här

 

1 kommentarer
2018-05-30 07:26
Förvänta dig ingenting annat än att stat & kommun kommer att djävlas med dig, någon hjälp kan du glömma!

Är du seriös så är det är inte värt tiden att svara på anbud till offentlig sekt Se mer..
Förvänta dig ingenting annat än att stat & kommun kommer att djävlas med dig, någon hjälp kan du glömma!

Är du seriös så är det är inte värt tiden att svara på anbud till offentlig sektor, de som sköter inköpen där är antingen totalt korkade och kräver en massa fullständigt vansinniga villkor (som 4mkr i omsättning, miljöpolicy och annat trams) eller är helt korrupta och har redan bestämt vem som skall få uppdraget.

Se pengar som du betalar i skatt som helt onödiga utgifter och gör vad du kan för att minimera dem, du har ändå ingen som helt nytta av trygghetssystemen som företagare ifall du skulle behöva dem.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.