Nedanstående är en replik på insändaren "Vad fan får jag för pengarna?"

Arbetsförmedlingen har fått möjligheten att skicka in en replik på texten.

Jag skriver för att berätta att Arbetsförmedlingen är de sista ni skall vända er till. Varför? Därför att där råder totalt kaos och förvirring internt. (Det jag skriver är givetvis min personliga erfarenhet, men jag har de senaste tjugo åren haft återkommande kontakt med AF och grundar min åsikt på just erfarenhet.)

Jag är nu sjukskriven på grund av arbetsmiljörelaterade funktionsnedsättningar, vilket gör att jag måste söka jobb utanför min egentliga ”bransch” (skolan). Från dag ett (2016) har jag legat på AF om omskolning, kurser, och framförallt möjligheten till subventionerad provanställning. Jag har konstant och konsekvent påpekat för AF:s personal att jag inte bryr mig så värst mycket om det är jobb som butiksbiträde, sjåare, trädgårdsarbetare eller vad det nu är - bara jag kan få börja jobba.

Anledningen till att jag går via AF är just för att göra mig mer anställningsbar via de subventionsformer som finns för arbetsgivare som vill provanställa folk som jag - med besvär och funktionshinder/-nedsättningar (vi är ju annars den ”grupp” som står längst från arbetsmarknaden och billiga i drift är vi inte heller).

Från AF:s sida har intresset varit noll och intet - däremot har jag ofta och återkommande mötts av en direkt fientlig respons. Som att jag gör fel som har egna förslag, idéer och initiativ!
Mitt råd till er är att vid kontakt med AF kräva att få komma i kontakt med det som kallas SIUS, samt undersöka via er kommun om möjligheten att anställa via OSA (Offentlig Skyddad Anställning).

Kämpa på, för utan små- och egenföretagare kollapsar landet helt!

/Rikard, f.d. lärare

 

Denna text är skribentens personliga åsikter. Vill du skriva en insändare eller en replik kan du göra det här

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

4 kommentarer
2018-05-16 15:02
I den bästa av världar ser jag gärna att näringslivet självt finansierar
sitt behov av arbetskraft. Om man har den kompetensen. Dessvärre
räcker inte företagens skattepålagor till att betala utbildningssystemet i landet. AF:s skyhöga budget går till de tusentals mer eller mindre dåliga matchnings- och jobb-coachingföretagen som AF vräker sina pengar över.

Svenskt Näringslivs egen utredning som rapporterar fr 2013 konstaterade att det 2011 var 958 privata företag som fick sammanlagt nära 1,3 miljarder kronor.Där fanns företag som ägnade sig åt Jobb- utvecklingsgarantin. Det var 53 stfirmor som delade på 353 miljoner kr åt detta specifika uppdrag. 65 företag sysslade med Jobbgarantin för unga för 285Mkr. 801 firmor levererade Personlig jobbcoachning för 562Mkr. 37 st företag sysslade med Rehabilitering för 19Mkr. 14 aktörer tog hand om Nyanlända för 26 miljoner kr
och 101 Etableringslotsar debiterade 39Mkr. Här har det var det dryga 140 000 personer som var ”kunder” i ovanstående verksamheter under det året.

Ingenting av ovanstående har bidragit till den historiskt låga arbetslöshet som gäller nu. Nu råder stor brist på utbildad arbetskraft. Hade man kört konkreta yrkesutbildningar i AMS regi så som man gjorde på 60- och 70-talet hade ovanstående relaterade egendomligheter och byråkratiska missfoster kunnat undvikas.

Låt gärna industrin står för utbildningen och betala lärlingslöner. Låt det berättiga till avdrag som all annan verksamhet som krävs för inkomsternas förvärvande. Staten. d.v.s. skattebetalarna får stå för vård& omsorgskostnader för lärlingarna som en investering i de kommande utlärda skattebetalarna.
Men det är väl alleles för enkelt...?
Se mer...
2018-05-16 11:35
Men varför en statlig aktör Imre? Sänk skatterna för företagen med samma summa som den skyhöga budget AF har och lägg ner AF. Sedan kan marknaden själva skapa det som behövs för att rekrytera på bästa sätt. Det skulle skapa jobb som förloras när AF läggs ner och högst troligt skulle matchningen bli betydligt bättre - ja den verkar ju inte existera alls idag så ribban behöver inte sättas så högt.

Så ja, att privata aktörer får del av skatter som andra företag, mfl, betalat in, för att sköta en tjänst näringslivet själva klarar av, det tror jag inte heller på. Precis som när skatter går till lönebidrag som ofta bara större etablerade företag kan få del av. - småföretagaren stödjer på sätt de stora företagen. Mindre politik - mer entreprenörskap, det tror jag skulle göra susen.
Se mer...
2018-05-16 11:00
Arbetsförmedlingen måste restaureras i grunden och återställas
till sin basala ursprungliga uppgift; Förmedla arbeten.
Den vettlösa iden att överlåta ruljansen till privata aktörer har kollapsat. Det ena konstiga företaget efter det andra avslöjas nu med fusk och fiffel och framförallt med resultatlös verksamhet.

Galenskapen att folk skall lära sig att författa CV och uppvakta arbetsgivare är obegriplig. Det är inte helt ovanligt att en person som ev. har svårt att författa en lysande presentation av sig själv trots detta blir en skicklig medarbetare för den specifika arbetsuppgiften.

Företag har inte tid att hantera kreti och pleti som kommer
eller ringer i tid och otid. Det räcker med en statlig professionell förmedling som på näringslivets uppdrag plockar fram den eller de lämpligaste kandidaterna. Och i brist på sådana utbildar personer för de uppgifter som näringslivet efterfrågar.

Det är obegåvat att gnälla på höga skatter samtidigt som man stöder att statskassan dräneras på miljardbelopp till privata aktörer som vare sig gör rätt för sig eller åstadkommer resultat.
Gör om. Gör rätt.
Se mer...
2018-05-14 10:17
AF är väldigt måna om att behålla sina kunder, det är därför så få inskrivna kommer i arbete. Varför skulle någon anställd på AF riskera sin trygga behagliga tillvaro genom att få klienterna i arbete, då behövs ju inte AF längre!

Det är precis så offentlig sektor fungerar, i Malmö får skolor som höjer sina resultat lägre anslag, vilken rektor vill sparka sina medarbetare? Bättre då att resultaten sjunker så man får mer pengar att spendera...
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.