Säljer du en vara eller tjänst till ett land utanför EU kallas det export. När man exporterar varor till andra länder utanför EU är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för just de varorna. Vissa varor har speciella bestämmelser och då kan en del villkor behöva uppfyllas innan varan får föras ut ur landet.

Vid export måste du även lämna en exporttulldeklaration till Tullverket och tänka på vilka regler som gäller i landet som du säljer varan eller tjänsten till. För att ta reda på mer om olika länders regler så brukar det gå bra att kontakta det aktuella landets ambassad här i Sverige för att få den information du behöver.

Vid försäljning av varor och tjänster till momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i länder utanför EU så ska du i vanliga fall inte ta ut någon moms.

Precis som vanligt ska de som använder sig av kontantmetoden bokföra försäljningen till kunder i utlandet när kunden har betalat och de som använder sig av faktureringsmetoden bokför försäljningen till utlandet när faktura skickas och när inbetalning sker.

Tänk dock på att försäljning vid export alltid ska bokföras i redovisningsvalutan och därför får man räkna om beloppet i utländsk valuta till växelkursen på fakturadagen. Det kan då uppstå valutakursdifferenser som man får bokföra när kundfakturan betalats och man ser vad den aktuella kursen blev.

Exempel på bokföring av försäljning av varor till kund i land utanför EU (fakturametoden)

Du har sålt varor till en kund i ett land utanför EU för 10 000 Euro till en valutakurs på 10 kronor. Av beloppet är 1000 Euro kostnader för frakt som kund ska betala för. Då du bokför med fakturametoden så bokför du först när du skickar fakturan så här.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1511

Kundfodran

100 000

 

3522

Frakt vid export

 

10000

3055

Varuförsäljning export

 

90000


När du sedan tar emot betalningen så visar det sig att det blev en valutakursdifferens på 1 krona och du tar bara emot 90 000 Kronor från kund. Du kan då bokföra mottagandet av betalningen och differensen så här.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1511

Kundfodran

 

100 000

1931

Bankgiro

90000

 

7960

Valutakursförluster

10000

 

Exempel på bokföring av försäljning av varor till kund i land utanför EU (kontantmetoden)

Du har sålt varor till en kund i ett land utanför EU för 10 000 Euro till en valutakurs på 10 kronor. Av beloppet är 1000 Euro kostnader för frakt som kund ska betala för. Då du bokför med kontantmetoden så bokför du först när du tagit emot betalning för fakturan så här.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1931

Bankgiro

100 000

 

3522

Frakt vid export

 

10000

3055

Varuförsäljning export

 

90000

Gå in här för att läsa mer om Moms vid handel med utlandet

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.