Avdrag #11 uppdaterad för inkomståret 2023

Kostnader för reparation, renovering och underhåll av byggnader, ekonomibyggnader, markanläggning för näringsfastighet i aktiebolag är direkt avdragsgillt.

Förbättrande reparationer och underhåll

När det gäller kostnader för förbättringar (nybyggnad, tillbyggnad och ombyggnad) så gäller avskrivning, de ska alltså sättas upp på avskrivningsplan och dras av genom värdeminskningsavdrag.

Som reparation kan man som företagare räkna in arbete som görs för att återställa en byggnad eller markanläggning i det skick den var då den var ny- eller ombyggd.

Åtgärderna ska:

  • vara nödvändiga för att återställa eller behålla byggnaden i ursprungligt skick.
  • omfatta byggnadsdelar och detaljer som normalt behöver bytas en eller flera gånger under en byggnads livslängd.
  • förhindra att en byggnad förslits snabbare än den normala försämring som motsvaras av värdeminskningsavdragen.

Om det samtidigt blir en viss förbättring när du renoverar en byggnad så behöver det inte innebära att du tappar rätten till direktavdrag. Du får dock bara direktavdrag med det belopp som motsvarar ett tänkt utbyte med ursprungsmaterialet.

Detta område är omfattande och det finns särskilda regler i olika situationer och beroende på exakt vad du bygger om. Det finns även speciella regler för underlag som visar vilka utgifter du har haft. Därför bör du ha kontakt med en skattejurist när du utför reparationer, förändringsarbeten eller uppför någon typ av tillbyggnad på en näringsfastighet.

Dessutom bör man göra en genomsökning av varje åtgärd i förhållande till ROT-avdrag, då det även inom detta område finns specialregler.

Hur bokföra renovering, underhåll och förbättringsutgifter

Beroende på om du ska göra direktavdrag eller avskrivning så det skiljer sig hur du ska bokföra kostnaderna. Konto 5171 (reparation fastighet) eller konto 5070 (reparation och underhåll av lokaler) eller 5090 (övriga lokalkostnader) går att använda. För att vara helt säker på att det blir rätt för just din situation är det bäst att rådfråga en kunnig redovisningskonsult.

Se även: Hur du bokför inköp, förvaltning och försäljning av fastighet, lagfart och pantbrev

Om du vill fördjupa dig i reparationer och förbättringsutgifter finns information på Skatteverkets hemsida.

Avdrag #12: Skadestånd är avdragsgillt med vissa undantag

Se alla 14 avdrag för firma och aktiebolag du kan göra


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2020-04-01 07:13
Undrar lite kring inköp av näringsfastighet i form av tomt. Har lite överskott i mitt AB och vill gärna förbruka den genom köp av mark där planen är att bygga hus och sälja så småningom (alltså ej privat till mig).

Är det möjligt och i så fall hur förbrukar man bäst obeskattad vinst genom markköp?
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.