En global undersökning från Medius visar att svenska företag ligger en halv miljon över globala snittet på 3 miljoner när ekonomichefer uppskattar hur mycket de förlorat på bluffakturor de senaste 12 månaderna. Svenskarna har högre siffror än grannländerna, som alla befinner sig omkring en halv miljon under snittet. I undersökningen har ekonomichefer från 2750 företag deltagit, varav 255 från Sverige. 95% av företagen i undersökningen uppger att de har identifierat minst en bluffaktura de senaste 12 månaderna.


Långsam digitalisering tas upp som en orsak bakom de höga svenska siffrorna. Rapporten visar att en stor del av fakturahanteringen fortfarande sker manuellt och 64% av ekonomicheferna på de svenska bolagen anser att deras programvaror är utdaterade. En annan faktor tycks vara att samarbetet mellan avdelningarna för inköp och ekonomi är sämre hos svenskarna än hos våra grannländer, vilket kan göra det svårare att identifiera bluffakturor.


– Manuella processer inom fakturahanteringen tar inte bara mycket tid, utan leder även till onödig stress som i sin tur gör det svårare att hinna med och upptäcka falska fakturor, säger Jim Lucier, CEO på Medius.

Mer om undersökningen:
Ny undersökning: Svenska företag förlorar miljoner på fakturabedrägerier

Läs mer: 

Håll koll på varningslistan med blufföretag
Fått bluffaktura - så tar du dig ur situationen med lagen på din sida
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.