Oseriösa företag och kriminella kostar svenska småföretagare miljardbelopp men det går att skydda sig om man bara är lite vaksam och försiktig innan man ingår avtal.

Svensk Handel har bland annat Varningslistan som varnar för företag som skickar bluffakturor eller använder sig av oseriösa försäljningsmetoder. En del skickar också ut erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. En del av dessa oseriösa bluffbolag är verksamma online på internet i Sverige, andra arbetar med andra metoder för att lura kunder att köpa och binda upp sig i helt orimliga abonnemang som kan kosta stora summor pengar att komma ur. Telefonsamtal och att skicka ut brev och fakturor är vanliga sätt att försöka lura företagare och privatpersoner.

Det är dock ingen garanti att ett företag är seriöst bara för att du inte hittar det på listan, alla hinner inte hamna på listan i tid. Så var alltid vaksam! På deras sida finns även råd och tips om säkerhetsarbetet om du driver en butik, samt hur du går tillväga för att anmäla blufföretag så de hamnar på varningslistan.

Här är några av de falskspelare som är igång nu

Mentigo advertising AB - Företaget skickar fakturor angående "Annonsering i Företagsinfo", trots att man inte har beställt tjänsten.

Linamco GroupInledande kontakt sker via mejl till det drabbade företaget och ser ut att komma från det drabbade företagets egen chef eller VD. I mejlet hävdar man att det finns en obetald faktura som behöver hanteras skyndsamt. I en del fall bifogas fakturan direkt, i andra fall bifogas den först när det utsatta företaget återkopplat på det första mejlet. I mejlet, som i själva verket också kommer från bedragaren, styrker man fakturans äkthet för att på så sätt övertyga mottagaren om att kravet och fakturan är legitim.

Biokimyas blisim ve ticaret limited sirketi - Dessa kör samma bedrägliga upplägg som Linamco Group.

Leijon Telekom ABKlagomål vittnar om att Leijon mobil tar kontakt via telefon och ger sken av att ringa från ens nuvarande operatör. De uppringda företagen blir lovade en lägre kostnad än vad de betalar i dagsläget och stressas till att signera ett avtal under pågående samtal. Senare visar det sig att det avtal som nu tecknats har skett med en annan operatör än den befintliga och att kostnaderna för telefoni blir dyrare än tidigare.

Elevo EnergiFöretagare som sedan tidigare känner sig vilseledda av MYRDALS, får nu "meddelande om byte av elbolag" från ELEVO ENERGI. I meddelandet står det att ELEVO ENERGI kommer att ta över ansvaret för leveransen av el för Myrdals Energi Försäljning AB:s kunder den 1 juli 2023.

Adlist.seAdlist skickar ut fakturor angående annonsplats på Adlist.se, trots att tjänsten inte har beställts. I det finstilta på fakturan står det dock att det endast är ett erbjudande.

Dechert LLP.Liknande bluffupplägg som ovan. Det drabbade företaget kontaktas via mejl av någon som säger sig företräda Dechert LLP finansavdelning. I mejlet hävdar man att det finns en obetald faktura som behöver hanteras skyndsamt. Kort därefter dyker det upp ett mejl som ser ut att komma från det drabbade företagets ekonomiavdelning. I mejlet, som i själva verket också kommer från bedragaren, styrker man fakturans äkthet för att på så sätt övertyga mottagaren om att kravet och fakturan är legitim.

EIPO-European Intellectual Property Office - Bluffbolaget skickar ut erbjudanden gällande varumärkesregistrering som företagare känner sig vilseledda av då erbjudandet är utformat som en faktura. På erbjudandet finns en uppmaning om att betala inom 8 dagar. I det finstilta står det dock att det endast är ett erbjudande.

Svenska Mediaportaler (jobbjakt.com) - Företaget skickar ut erbjudanden gällande jobbannonser som företagare uppfattar som fakturor.

Svenska företagsprofiler (Profilexperterna)Säljare från Profilexperterna ringer upp angående Google-tjänster och får det att låta som att man är deras nuvarande kund. Efter samtalet så skickar de en faktura. Detta trots att man aldrig har varit deras kund. Det har inte funnits något avtal sedan tidigare.


Så här hanterar du en bluffaktura

Se även: Fått bluffaktura - så tar du dig ur situationen med lagen på din sida

Fler tips att tänka på

  • Ibland skickar även företag och organisationer ut erbjudanden som ser ut som fakturor som behöver betalas. Men läser man det finstilta så står det att det är ett erbjudande som inte behöver betalas. Detta anser vi är en oseriös form av försäljning.
  • Ingå inga avtal eller säg ja till företag på telefon om du inte är säker vad det innebär eller om du känner dig stressad. Ta reda på vad de verkligen erbjuder och om de inte kan skicka mer information är de kanske inte heller så intresserade av att upprätta en långsiktig affärsrelation som båda tjänar på.
  • Avvakta eller tacka nej om det inte känns bra. Magkänslan går oftast att lita på.

Här är Svensk handels varningslista

Svensk handel har också Appen Säkerhetscenter

Läs vidare: Så får du enkelt fakturaskojarna att försvinna


1 kommentarer
2023-09-12 07:12
Vi är i slutfasen av en pågående centralbanks och FIAT-valuta kollaps, varför man bör betrakta allt från stat och myndigheter på samma kritiska sätt. De som redan sticker ut är Akademia, Rättsväsendet och trafikverket
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.