Svensk Handel har bland annat Varningslistan som varnar för företag som skickar bluffakturor eller använder sig av oseriösa försäljningsmetoder. En del skickar också ut erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. En del av dessa oseriösa bluffbolag är verksamma online på internet i Sverige, andra arbetar med andra metoder för att lura kunder att köpa och binda upp sig i helt orimliga abonnemang som kan kosta stora summor pengar att komma ur. Telefonsamtal och att skicka ut brev och fakturor är vanliga sätt att försöka lura företagare och privatpersoner.
Det är dock ingen garanti att ett företag är seriöst bara för att du inte hittar det på listan, alla hinner inte hamna på listan i tid. Så var alltid vaksam! På deras sida finns även råd och tips om säkerhetsarbetet om du driver en butik, samt hur du går tillväga för att anmäla blufföretag så de hamnar på varningslistan.
Här är några av de falskspelare som är igång nu
Safia Advice AB - Detta företag skickar ut fakturor angående "Exponeringsyta Företagskoncept", trots att man inte har beställt tjänsten.
D.H.S Domain & Web Hosting .SE - Företaget skickar ut dokument angående domänregistrering till företagare. Det är lätt att uppfatta dokumentet som en faktura, men kollar man det finstilta står det att det endast är ett erbjudande.
Web hosting solutions 24 - Detta företag skickar post med inbetalningsavi på flera tusen kronor och säger sig erbjuda en hostingtjänst på nätet. Den behöver inte betalas och kan kastas. Där står även att man endast betalar om man vill använda deras tjänst men det är finstilt och är man inte uppmärksam är det lätt att den betalas av misstag.
Gmonkey - Säljare från Gmonkey ringer upp angående Google-tjänster och får det att låta som att de ringer från Google, eller en samarbetspartner till Google. Efter samtalet så skickar de en faktura. Detta trots att man aldrig har tackat ja till någon tjänst.
S-Chem AB - Företagare vittnar om att de blev uppringda av S-Chem AB och erbjöds "kostnadsfria produkter" eller en "gratis provleverans". Företagare blev fakturerade för dessa "gratisprodukter" oberoende om de tackat ja eller nej till erbjudandet. I vissa fall har man enbart blivit fakturerad men inga produkter levererades.
Ping Mobil - Klagomål vittnar om att Ping Mobil tar kontakt via telefon och ger sken av att ringa från ens nuvarande operatör. Säljare hävdar bland annat att de ringer från företagssupporten och att det befintliga abonnemanget behöver förnyas. De uppringda företagen blir lovade en lägre kostnad än vad de betalar i dagsläget och stressas till att signera ett avtal under pågående samtal. Senare visar det sig att de avtal som nu tecknats skett med en annan operatör än den befintliga, och att kostnader för telefoni blir dyrare än tidigare.
Myrdals energi - De ringer upp företagare och erbjuder el till fastpris. Kostnaden för detta är 50öre/kWh exkl moms plus en fast månadsavgift på 19 kronor. Kort efter avtalstecknandet skickas dock en depositionsfaktura på 14000 kronor som ska betalas skyndsamt.
Så här hanterar du en bluffaktura
Se även: Fått bluffaktura - så tar du dig ur situationen med lagen på din sida
Fler tips att tänka på
- Ibland skickar även företag och organisationer ut erbjudanden som ser ut som fakturor som behöver betalas. Men läser man det finstilta så står det att det är ett erbjudande som inte behöver betalas. Detta anser vi är en oseriös form av försäljning.
- Ingå inga avtal eller säg ja till företag på telefon om du inte är säker vad det innebär eller om du känner dig stressad. Ta reda på vad de verkligen erbjuder och om de inte kan skicka mer information är de kanske inte heller så intresserade av att upprätta en långsiktig affärsrelation som båda tjänar på.
- Avvakta eller tacka nej om det inte känns bra. Magkänslan går oftast att lita på.
Här är Svensk handels varningslista
Svensk handel har också Appen Säkerhetscenter