Svensk Handel har bland annat Varningslistan som varnar för företag som skickar bluffakturor eller använder sig av oseriösa försäljningsmetoder.
En del bluffmakare skickar ut brev med erbjudanden som kan vara vilseledande, andra ringer upp. Vissa av dessa oseriösa bluffbolag är verksamma online på internet i Sverige och arbetar med metoder för att lura kunder att köpa och binda upp sig i helt orimliga abonnemang som kan kosta stora summor pengar att komma ur.
I värsta fall blir det betalningsanmärkning där kronofogden kopplas in som följd. För falskspelare drar sig inte för att dra nytta av det svenska systemet. Kan det blir värre än att först luras in i ett falskt avtal och sen tvingas betala förseningsavgifter och inkassokrav för att man vägrar betala?
Var vaksam
De flesta företagare är seriösa men känns något fel, kolla listan. Det finns dock ingen garanti att ett företag syns på varningslistan trots att det är oseriöst, alla hinner inte anmälas och hamna på listan i tid. Så var alltid vaksam! På svensk handels sida finns även råd och tips om säkerhetsarbetet om du driver en butik, samt hur du går tillväga för att anmäla blufföretag så de hamnar på varningslistan.
Här är några av de falskspelare som är igång nu
Appears Digital Media Agency - Skickar mail till företag om att deras kundkonto är på väg att stängas ner trots att de inte är kund eller något avtal finns. Bluffarna menar att företaget har en aktiv tjänst som hanterar företagsinformation genom en extern partner och för att avsluta detta tillkommer en slutkostnad.
Faktura Finance - Skickar ut falska inkassokrav.
Webinfo.nu - Skickar fakturor trots att tjänsten inte har beställts.
Frank Facility Service AB - Bedragaren utger sig för att vara en högt uppsatt chef inom ert företag, tar kontakt med en person på er ekonomiavdelning via mejl och försöker förmå denne att göra brådskande utbetalningar. Företagsnamnet som används är kapat.
Arc office store - Företaget skickar ut erbjudanden som lätt uppfattas som fakturor. På erbjudandet finns en uppmaning om att betala inom 14 dagar. I det finstilta står det dock att det endast är ett erbjudande.
FF Svea Marknadsföringsbyrå - Företaget ringer upp angående Google-tjänster och får det att låta som att du är befintlig kund hos företaget. Efter samtalet skickar de en faktura, trots att man inte har beställt tjänsten. Företaget är baserat i Malmö och extra aktiva just nu.
Bygglovsupplysningen - Skickar fakturor angående ”bygglov/bygglovsrättelse blanketter och administration” trots att tjänsten inte är beställd. Längre ner på fakturan står det att det är ett erbjudande.
Strategic Sales Booster - Blufföretaget skickar fakturor angående digital marknadsföring, trots att man inte har beställt tjänsten.
KonVest ekonomisk förening - Skickar e-fakturor angående e-bok och annonsplats, trots att ingen beställning har skett. Längre ner på fakturan står det att det är ett erbjudande.
Så här hanterar du en bluffaktura
Se även: Fått bluffaktura - så tar du dig ur situationen med lagen på din sida
Fler tips att tänka på
- Ibland skickar även företag och organisationer ut erbjudanden som ser ut som fakturor som behöver betalas. Men läser man det finstilta så står det att det är ett erbjudande som inte behöver betalas. Detta anser vi är en oseriös form av försäljning.
- Ingå inga avtal eller säg ja till företag på telefon om du inte är säker vad det innebär eller om du känner dig stressad. Ta reda på vad de verkligen erbjuder och om de inte kan skicka mer information är de kanske inte heller så intresserade av att upprätta en långsiktig affärsrelation som båda tjänar på.
- Avvakta eller tacka nej om det inte känns bra. Magkänslan går oftast att lita på.
Här är Svensk handels varningslista
Svensk handel har också Appen Säkerhetscenter