Affärsänglar är privatpersoner som investerar pengar och bidrar med sin kunskap i företag. De fungerar likt en riskkapitalist men ofta med lägre investeringsbelopp.

Pasumarthys avhandling identifierar fyra typer av affärsängelgrupper eller nätverk, där varje typ skiljer sig åt i fråga om beslutsstruktur och formaliseringsgrad. Hans forskning visar att dessa faktorer, tillsammans med finansiella resurser, påverkar gruppens exit-strategier. De mest formaliserade grupperna tenderar att fokusera på större, mer strategiska utträden som börsintroduktioner, medan mindre strukturerade grupper prioriterar snabbare och enklare avyttringar.

En central del av avhandlingen handlar om så kallade "hybrida" affärsängelnätverk, som kombinerar informella investeringsmetoder med mer strukturerade inslag från riskkapitalvärlden. Dessa hybrider använder sig av dynamiska kapabiliteter för att hantera risk och optimera sina utträden. Genom att utnyttja breda nätverk och branschspecifik expertis skapar de värde både för investerare och entreprenörer.

– Det är viktigt för dem att känna ett personligt engagemang, och väljer därför oftast att investera i företag med en affärsidé som ligger dem varmt om hjärtat, säger Kalyan Pasumarthy till Esbri.

Affärsänglar som fenomen har funnits i flera decennier men det som förändrats är hur de arbetar.

– Det har skett en enorm förändring i hur affärsänglar jobbar och investerar nu när de agerar i team. Idag jobbar de mer systematiskt och organiserat, vilket är en stor fördel för många entreprenörer i uppstartsfasen, menar Pasumarthy.

Fyra typer av affärsängelnätverk

I sin forskning identifierar Pasumarthy fyra olika grupper:

Informella änglanätverk är den vanligaste typen i Sverige. Här delas affärsmöjligheter löst mellan medlemmarna, som själva bestämmer om de vill investera. Dessa nätverk är särskilt lämpade för entreprenörer i tidiga skeden som söker flexibel finansiering.

Professionaliserade änglagrupper erbjuder mer struktur och expertis. De är ofta nischade inom specifika sektorer och kan i vissa fall konkurrera med riskkapitalfonder. För entreprenörer innebär det tillgång till både kapital och specialiserad kunskap, ofta med ett starkt fokus på att nå förutbestämda exitmål.

Regelstyrda demokratiska grupper präglas av formella regler och bred medbestämmande. Dessa grupper samlar experter från olika branscher och erbjuder entreprenörer en balanserad mix av sektorkunskap och kollektivt beslutsfattande.

Hybridgrupper kombinerar det bästa från affärsänglar och riskkapitalfonder. De har en tydlig struktur men är samtidigt flexibla och anpassningsbara. Detta gör dem idealiska för entreprenörer som söker en balans mellan strategisk vägledning och lyhördhet för marknadsförändringar.

– I Sverige är de informella änglanätverken mest populära. Det är upp till medlemmarna att göra vilka investeringar de vill. Besluten fattas organiskt och exitstrategierna är flexibla och anpassas till marknadens feedback, berättar Kaylan Pasumarthy till Esbri.

– De kan dra nytta av ett brett spektrum av idéer och en dynamisk exit-strategi.

Utmärkande för den professionella änglagruppen är att de har bred kompetens och nischar sig ofta.

– Det gör att de i vissa fall kan konkurrera med riskkapitalfonderna eftersom de har lika mycket kapital, kunskaper och nätverk, men inte är lika bundna av kontrakt och regler. Och passionen de ofta har inför ett företag de investerar i gör att de kan ha en mycket större inverkan på entreprenörerna än vad riskkapitalisterna kan, säger han och fortsätter:

– Entreprenörer som jobbar med änglar från den här gruppen kan förvänta sig strukturerade processer med tonvikt på att nå förutbestämda exitmål.

Pasumarthys forskning fyller en lucka i tidigare studier, där exits ofta betraktats som slumpmässiga händelser snarare än resultatet av medvetna strategier. Avhandlingen bidrar även med praktiska insikter för investerare, entreprenörer och policyutvecklare som vill navigera den komplexa världen av tidig finansiering. Samtidigt öppnar den för fortsatt forskning om hur dessa grupper kan optimera sina strategier i en föränderlig ekonomisk miljö.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.