Hej, Jag och min man har ett aktiebolag som vi äger hälften var med en omsättning runt 3 miljoner/år. Vi har en person som vill hjälpa till att utveckla och skala upp företaget. Han vill då få en styrelseplats med ett arvode på 2 basbelopp som han ska fakturera från sitt bolag halvårsvis. Han vill även ha 5 % av aktierna i vårt bolag. Vi är lite tveksamma till att ta in någon att äga tillsammans med oss och är inte insatta i vad för befogenheter han får när han är med i styrelse och äger 5 %. Hur vet vi vad aktierna är värda? Är det några kostnader förutom arvodet som kommer att uppkomma tex sociala avgifter och skatter? Har du några andra saker vi bör tänka på?
- axel


Svar av Adam Wessblad, Specialist på hållbar tillväxt och ägarskiften.

Hej,

Det är kanske inte nödvändigt att ge honom aktier. Vissa styrelsemedlemmar jobbar bättre som oberoende utan ägarandelar. Är ni tveksamma till att äga tillsammans så bör ni nog ej ha honom som styrelsemedlem heller. Personkemin och hans erfarenhet och nätverk är det som ni skall bedöma tycker jag. Ett ägande på 5% ger ingen större befogenhet när det gäller ägarrollen. Han skall ju vara intresserad att se vinsten och eventuella utdelningar växa som en morot för att skala upp bolaget. 5% ger möjligtvis en för liten del av utdelningen om ni vill ha ett engagemang för att skapa tillväxt. Låt honom visa att han kan hjälpa er först och ta in honom sen.

Det är kanske bättre att ge honom en större del av vinsten som han är med att skapa i form av provison på uppnått resultat. Arvodet är oftast konstruerat så att sociala kostnader tillkommer om han inte fakturerar från ett bolag. Då bör han vara styrelseproffs och sitta i minst tre styrelser.

Lycka till,

Adam

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.