Vi ska starta ett eget varumärke. Vi ska vända oss till svenska marknaden i första hand men förhoppningsvis även utomlands i framtiden. Hur gör vi?
- Danne


Svar av Patent- och registreringsverket, Expert på varumärkesskydd och patent.

Hej Danne,

För att skydda ett namn/figur måste man göra en ansökan om registrering av varumärke. Blanketter och informationsmaterial finns på www.prv.se/varumarke. Där kan man välja att göra en ansökan elektroniskt eller skriva ut en blankett som man skickar med vanlig post. I sin ansökan ska man även beskriva för vilken/vilka varor och/eller tjänster som man önskar skydda sitt varumärke. Förutom att ange varor och tjänster skall man också uppge den eller de klasser i vilken de ingår. Det finns 45 olika klasser där klass 1-34 är varuklasser och 35-45 är tjänsteklasser.

ANSÖKNINGSAVGIFTER

Pappersansökan Grundavgiften är 1900 kronor och i den ingår det en varu-/tjänsteklass. Avser ansökan fler klasser så tillkommer det 900 kronor per klass. Elektronisk ingivning av ansökan Grundavgiften är 1500 kr och i den ingår det en varu-/tjänsteklass. Avser ansökan fler klasser så tillkommer det 700 kronor per klass.

HANDLÄGGNINGSTID

Handläggningstiden för en varumärkesansökan kan man se på vår webbplats via bifogad länk. www.prv.se/Varumarke/Ansoka-om-varumarke/Ansokningsprocessen/Tid-till-besked/

Det finns två vägar att gå för att registrera sitt varumärke internationellt. Jag beskriver det två sätten nedan.

EG-varumärke/gemenskapsvarumärke

En möjlighet är att ansöka om registrering av ett så kallat gemenskapsvarumärke, eller EG-varumärke som det även kallas. Gemenskapsvarumärket gäller inom hela EU och myndigheten som handlägger dessa ansökningar heter Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) och ligger i Alicante. Du gör ansöka om en europeisk varumärkesregistrering genom att själv skicka in din ansökan till OHIM

www.ohim.eu hittar du mer info och prisuppgifter.

Internationell varumärkesregistrering

Om du har lämnat in en svensk varumärkesansökan kan du via oss på PRV ansöka om en internationell varumärkesregistrering hos World Intellectual Property Organization (WIPO) i Genève och på så sätt få ditt varumärke skyddat i ett eller flera av de länder som är anslutna till det så kallade Madridprotokollet. Din internationella ansökan måste baseras på en nationell varumärkesansökan eller registrering. För att göra en internationell varumärkesregistrering skickar du din ansökan till oss på PRV. Vi skickar i vår tur ansökningen vidare till WIPO.

www.wipo.org hittar du mer info och prisuppgifter.

Mvh Anton,
PRV

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.